Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Anna Karenina

Anna Karenina és Vronszkij története

Egyik kedvenc könyvem Anna Karenina, melyet már több feldolgozásban is láthattam filmen. Amit azonban most a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban láttam, az mind ezidáig a legjobban tetszett. Őszintén ajánlom mindenki figyelmébe, ha tehetik nézzék meg!

AnnaLev Tolsztoj regénye alapján, de új oldalról világítja meg a hősnőt a rendező Karen Sahnazarov. Jelizaveta Bojarszkaja alakításában Anna érdesebb, bizonytalansága, szenvedése, őszinte szerelme állandó feszültségeket szül. Ebben az adaptációban válik igazán plasztikussá és érthetővé Anna Karenina tragikus sorsa.

A rendező az 1904-es orosz-japán háborúba helyezi a történetet, ahol a sebesült Vronszkij gróf találkozik nagy szerelme, Anna Karenina fiával Szergejjel, aki katonaorvos. Szergej magyarázatot kér tőle, mi sodorta anyját annak idején öngyilkosságba. Vronszkij felidézi szerelmük történetét, amelyért Anna vállalta a szakítást férjével, fia elvesztését és a nagyvilág megvetését.

Karen Sahnazarov gondolatai a filmről: „Sokszor szerettem volna már filmet csinálni a szerelemről, és a témában mi lehetett volna érdekesebb, mint az Anna Karenina? Úgy érzem soha nem írtak még jobb művet, és talán már nem is fognak, a férfi-nő kapcsolatról. Ezért is törekedtem arra, hogy pontosan kövessem az eredeti szöveget a filmnek abban a részében, amely Anna, Vronszkij és Karenin kapcsolatáról szól. Számomra a regényben az ő történetük a legérdekesebb. Ezért aztán se a történeten, se a párbeszédeken nem változtattam. Az is fontos volt, hogy a színészek életkora nagyjából megegyezzen a hősökével.

Rendező: Karen Sahnazarov. Szereplők: Jelizaveta Bojarszkaja – Anna Karenina, Makszim Matvejev – Vronszkij, Vitalij Kiscsenko – Karenin, Kirill Grebenscsikov – Szergej Karenin, Ivan Kolesznyikov – Oblonszkij.

Forgatókönyv: Alekszej Buzin, Karen Sahnazarov, Operatőr: Alekszandr Kuznyecov, Zene: Jurij Potyejenko, Producer: Anton Zlatopolszkij, Karen Sahnazarov, Gyártó: Moszfilm, Rosszija.

A filmet bemutatta Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.