Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Budapest Táncfesztivál

Budapest Táncfesztivál

BpTanc3joIsmét az egyik legjelentősebb eseményünkre, a Budapest Táncfesztiválra készülünk, amely február 20. és március 1. között lesz látható – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivál beharangozóján.

A sajtótájékoztatón részt vettek – Velekei László a Győri Balett igazgató helyettese és művészeti vezetője, Kozma Attila a Miskolci Balett vezetője, Uhrik Teodóra a Pécsi Balett ügyvezetője, Solymosi Tamás a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Barta Dóra a Badora Társulat vezetője, Pataki András a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. Az esemény moderátora Dobos Evelin volt.

Bp2joA Nemzeti Táncszínház idén is válogatott hazai és külföldi fellépőkkel bűvöli el a Budapest Táncfesztivál közönségét. A magyar táncélet kiválóságai, a Győri Balett, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett valamint a Magyar Nemzeti Balett illetve a Szegedi Kortárs Balett produkciói szerepelnek a programban.

A fesztivál idei sztárvendége a Magyarországon először fellépő, San Francisco-i kortárs balett társulat, az Alonzo King LINES Ballet.

A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Lines Ballet táncosai a világ minden tájáról meghívott neves zeneszerzőkkel, zenészekkel és vizuális művészekkel együttműködve keltik életre a koreográfus által megálmodott látomásokat. A társulattól két koreográfiát láthat a közönség: a természet dallamaira készülő Biophonyt és a Sandet, amely Alonzo King és az amerikai jazz nagyjai, Jason Moran és Charles Lloyd együttműködésének eredménye. 1Kingjo

A táncfesztivál két világhírű film táncszínházi átiratával indul: február 20-án a Győri Balett legújabb darabját, Nathaniel Hawthorne nagysikerű A skarlát betű címet viselő regényének átiratát mutatja be, majd február 21-én a Miskolci Balett a filmtörténet klasszikusát, a Casablancát viszi színre.
A Pécsi Balett alkotásában Bartók Béla A fából faragott királyfijának budapesti bemutatóját tekinthetik meg a tánckedvelők február 23-án, március 1-jén pedig a Szegedi Kortárs Balett mutatja be Juronics Tamás új koreográfiáját, a Federico García Lorca drámáját feldolgozó Bernarda Alba házát a Fesztivál Színház színpadán.

BpplakatA Magyar Nemzeti Balett most először látható a Budapest Táncfesztiválon: a Total Dance című estre két koreográfus három koreográfiájával készülnek. Johan Inger és Jirí Kylián február 25-én látható alkotásai fontos helyet töltenek be a kortárs tánc nemzetközi világában csakúgy, mint az együttes repertoárján.

A fesztivál zárásaként, március elsején a Vigadóban látható a Badora Társulat Lajtha című produkciója, amelynek színpadi világpremierjére a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon került sor. A koreográfiát Barta Dóra Harangozó-díjas, érdemes művész készítette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarának közreműködésével és Ménesi Gergely vezényletével.

Kiemelt támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Morgan Stanley, Nemzeti Kulturális Alap, eisberg,

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.