Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Sirha Budapest

Sirha Budapest szakkiállítás

1NagyIstvanA kiállítás megnyitó ünnepségén február 7-én Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy a jó gasztronómiához Magyarországnak megvannak a földrajzi adottságai, az egyéb feltételeken azonban még lehet és kell is javítani. Egy ország gasztronómiája csak akkor lehet jó, ha az alapanyagokat az agrárium folyamatosan és jó minőségben tudja biztosítani. Elengedhetetlennek nevezte a szaktudás bővítését, a kreativitás és az innováció szélesebb körű alkalmazását.

Megtudtuk, hogy a következő években egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges, helyben termelt, természetes alapanyagokból készülő ételek, erre kell felkészülnie a nyersanyagokat előállító mezőgazdaságnak is. Tehát szemléletváltásra van szükség, amelynek középpontjában a minőségi termelésnek, a környezettudatosságnak és az élelmiszer-biztonságnak kell állnia, a földművelésügyi tárca céljaival összhangban.

Az idei Sirha Budapesten az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, valamint a csomagolóipar legújabb trendjei és technológiáinak bemutatása mellett, számos szakmai versenyt és fórumot rendeztek. A rendezvény alkalmat adott a szakembereknek a tapasztalatcserére, és elősegítette a magyar konyha hagyományainak megőrzése mellett a magyar élelmiszeripar megújulását és továbbfejlődését.

1SirhaDijazottakA Hungexpo Zrt. és a Trade magazin idén harmadik alkalommal rendezte meg a Sirha Budapest innovációs termékversenyt, melyben a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásokat értékelte a szakmai zsűri. A verseny díjait és elismeréseit a megnyitón Nagy István, FM államtitkár és Ganczer Gábor vezérigazgató adták át – a fotón a díjátadók és a díjazottak. A verseny díjait és elismeréseit a február 7-i megnyitón adták át. Csomagolóipari és logisztikai kategóriában a YAMA by STARFOLplusz, Innovatív, 100%-ban lebomló, komposztálható pálmalevél tálalóeszközökkel. Élelmiszer és ital kategóriában a Rubin Szegedi Paprika Feldolgozó Kft. Fűszerpaprika magolaja. Sütőipari- és cukrászati termékek kategóriában a Zila Kávéház Kft., a Zila Tortaformák gyártója, a Zila I Love Cake Tortaformával. Szállodaipari bútorok, textilek, dekoráció és asztali teríték kategóriában a Rill&Son Kft. ROBBE&BERKING bárkoffere. Technológiák kategóriában a Maxíz Kft. eHACCP-els elnevezésű online HACCP naplózás kiváltására alkalmas, innovatív, digitális platformú naplózási rendszere. 

Nagy érdeklődés övezte a kiállításon megrendezett Bocuse d’Or magyar döntőjét, amelyet a Kistücsök séfhelyettese Pohner Ádám nyert meg. A legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny magyar fordulóján az ország legjobb szakácsai mérkőztek meg, hogy részt vehessenek a 2018-as európai döntőn, majd a 2019-es lyoni Bocuse d’Or Világdöntőn.

1KozetkeztetesjoA Sirha Budapest kiállítás adott otthont február 9-én a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntőjének, amelyen a régiós elődöntők 12 győztes csapata mérte össze tudását. A versenyt az Eurest Budapest csapat nyerte a selymes csicsókalevesből, savanyított zöldségekkel tálalt spenótos harcsából és spárgával készített eper krémesből álló menüjével. Második helyen az Eurest Győr végzett, míg a harmadik a Hungast Pécs csapat lett.

1PekszovetsegjoA Sirha Budapest 2018 szakkiállításon termékversenyt hirdetett a Magyar Pékszövetség is. A 61 nevezett finomság közül a bolti forgalomban is találkozni fogunk fejezte ki reményét Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke. Werli József, a zsűri elnöke hirdette ki a győzteseket. A túrósbatyu tradicionális kategóriában a harmadik helyezett a Wenstik Vilmos szakközépiskola, a második a Kurdi Family Kft., az első a Kemence Pékség Kft. A túrósbatyu innovatív kategóriában a harmadik a Szombathelyi Szakközépiskola, a második a Kemencesütő Kft., az első a Kurdi Family Kft. A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek tradícionális kategóriájának harmadik helyezettje a Pékmester Bt, a második a Kurdi Family Kft, az első a Kemencesütő Kft.

1SirhaJulcsijoA vendéglátásban reggeliztetésnél kínált sütőipari termékek kategóriájában a harmadik helyezett a Gyerekpékség, második a Pékmester Bt., az első a Kemencesütő Kft. A zsűri ebben a kategóriában különdíjat adott át a Kurdi Family Kft.-nek. Díszmunka diák kategóriában a Wentsik Vilmos szakközépiskola kapott díjat. Díszmunka felnőtt kategóriában a harmadik Vekni Kft, a második a Vela Kft., az első helyezett a Pékmester Bt. A felnőtt kategória győztesei Münchenbe utazhatnak az IBA nemzetközi szakkiállításra, amelyet a Magyar Pékszövetség finanszíroz.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin