Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

ÖRÖKSÉGKÖNYV

ÖRÖKSÉGKÖNYV

Wass Albert szellemi hagyatéka a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.

1OroksegA Panoráma Világklub 2018-ban Wass Albert Emlékévet tart az író születésének 110. és halálának 20. évfordulója tiszteletére. Ennek jegyében jelent meg az Örökségkönyv, melyet Wass Albert fiai – Vid, Huba, Miklós, Géza, Endre -, és a Czegei Wass Alapítvány kezdeményezésére a Panoráma Világklub adott ki írói és szerkeztői csapata közreműködésével.

“A magyarságtudat lelkünk mélyébe beültetett vallás, mely az Istenbe és önmagunkba vetett hiten alapszik s annak rendíthetetlen tudatán, hogy magyari voltunknál fogva, csak mint magyaroknak van helyünk ezen a Földön, s csak mint magyarok teljesíthetjük hivatásunkat, melyre rendeltettünk. Egyedül a magyarságtudat teszi magyarrá a magyart és nemzetté a magyarul beszélő népet” – vallja Wass Albert.

Az Örökségkönyv nemcsak ünnepi kiadvány, a tartalma is egyedülálló, hiszen arra vállalkozik, hogy bemutassa Wass Albert és műveinek hatását szerte a nagyvilágban – több száz képillusztrációval, több mint száz visszaemlékezővel, cikkel, írással, számtalan érdekességgel, ami eddig még sehol nem látott napvilágot. Az összeállításban természetesen megszólalnak Wass Albert fiai élményeiket elmesélve édesapjukról, illetve azok, akik személyes kapcsolatban álltak vele, de sokan nyilatkoznak azok közül is, akik olvasták műveit.

2OroksegA könyv szerkesztői összegyűjtötték és táblázatban adják közre a Wass Albert emlékét őrző köztéri szobrok, domborművek, emléktáblák, intézmények, szervezetek, köztéri elnevezések listáját. A kötet bemutatja az író szellemi hagyatékát őrző és továbbvivő szervezeteket, intézményeket, illetve ismerteti a fontosabb Wass Albert-rendezvényeket, eseményeket, a színházi előadásoktól kezdve a felolvasóesteken át a koncertekig. Részletes autentikus életrajzot, angol nyelvű összefoglalót tartalmaz, a belső borítóin a legismertebb Wass Albert-idézetek olvashatók.

A könyv DVD melléklete tartalmazza azt az egyórás portréfilmet – „Fenyőktől a pálmafákig” címmel –, amelyet az író floridai otthonában készített és magánbeszélgetései sorozatából állított össze Szalay Róbert rendező.

A könyv főszerkesztője a Magyarok a nagyvilágban, az Ausztrália és Új-Zéland magyar világa, az Amerikai magyarok arcképcsarnoka, és még számos életrajz-kötetet kiadó dr. Tanka László.

1HimnuszTársszerkesztője az Amerikában élő, Wass Albert hagyatékát évtizedek óta ápoló dr. Lukácsi Éva író. A könyv anyagainak megírásában számos, magyarországi és külhoni neves Wass Albert-kutató, az író munkásságának magas színvonalon képviselő személyiség is részt vett.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.