Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Hallgatni Aranyt!

Hallgatni Aranyt!

Az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította a 2017-es évet, de a naptári évvel nem ér véget. A népszerűsítő események folytatódnak, melyben a Magyar Művészeti Akadémia is részt vesz saját szervezésű projektjeivel, többek között a Hallgatni Aranyt! programmal, hogy a 201 éve született költő életműve ma is a mindennapok részévé válhasson bárki számára – mondta el Kucsera Tamás Gergely, a köztestület főtitkára a március 8-i sajtótájékoztatón a Budapest Music Centerben.

1MMAAlapInterneten hozzáférhető hangzóanyag készül Arany János 130 költeményéből és 70 leveléből. A hangzóanyag a www.hallgatniaranyt.hu weboldalon érhető majd el, a projektet roadshow népszerűsíti. Az itt bemutatott felvételek ingyenesen, bárki számára elérhetőek és használhatók akár oktatási anyagként is. Az oldal a felvételek ütemét követve folyamatosan frissül, werkfilmek és népszerűsítő kommunikációs „gag”-ek színesítik.

A Hallgatni Aranyt! egyfajta korlenyomat, amely lehetőséget ad a színészek számára is, hogy a szövegeket szavalva megmutassák, mit gondolnak a költőfejedelem műveiről – mondta a projektet kezdeményező Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, akitől megtudtuk, arra is odafigyelnek, hogy Arany János korai verseit fiatal, későbbi verseit pedig idősebb művész szavalja el.

1MarkovicsFerencA hanganyagokat a Budapest Music Centerben (BMC) rögzítik Markovits Ferenc rendezésében. A műveket szavalják – Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Cseke Péter, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Haumann Péter, Jordán Tamás, Kerekes József, Kubik Anna, Mácsai Pál, Máté Gábor, Mécs Károly, Molnár Piroska, Oberfrank Pál, Szilágyi Tibor, Ráckevei Anna, Schell Judit, Szarvas József, Szatory Dávid, Tenki Réka, Vecsei H. Miklós, Gál Tamás és Bogdán Zsolt …

1DrKulinFerencA szövegek kiválogatásához jeles irodalomtörténészeket – Szörényi Lászlót, Korompay H. Jánost és Kulin Ferencet kérték fel. Utóbbi a sajtótájékoztatón kiemelte: a projekt az elmúlt 50 év Arany Jánossal kapcsolatos filológiai, irodalomtörténeti kutatásainak eredményeit is tükrözi. Az internetes oldalon a hanganyagok és werkfilmek mellett irodalomtudományi elemzések is olvashatóak lesznek.

A nagyszabású projekt célja, hogy Arany János jelentős művei – versei és levelezése is – ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten hangzóanyag formájában.  1Hallgatnibelso

A lehető legteljesebb valóságában kívánják felidézni Arany János emberi arcát, érzelmi világát, és azt a látképet a magyar és az egyetemes történelemről, amelyet kivételes műveltségével és költői talentumával hitelesített.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.