Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

ÉVOSZ – Nincs baleset projekt

Munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban

1KojiAz építőipar veszélyes ágazat. Veszélyt hordozhatnak a munkaeszközök, az anyagok, egyes munkafolyamatok és technológiák, amelyek mind-mind kiválthatnak balesetet a bennük rejlő kockázatok miatt. A veszélyforrások között nagy számban megtalálhatók a fizikai tényezők, a kültéri, szabadtéri, magasban, vagy mélyben végzett veszélyes munkavégzés.

Ez év januárjában már két halálos baleset is ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az építőipari ágazatban elindított munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése program – mondta el Koji László az ÉVOSZ elnöke március 7-i, nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón.

1KerdezoBejelentette, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) vezette konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program által kiírt GINOP-5.3.4-16-2016 pályázatán 77,56 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Az eseményen részt vettek Máté Klára, Nagy Lajosné és a Projektben érintett munkatársak, szakértők, a konzorcium tagjainak vezetői.

A konzorcium tagja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építő-, Fa-, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége. „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban” címmel rendezvény- és képzéssorozatot valósít meg a munkavédelmi feladatellátás szakszerűségének és hatékonyságának növelése érdekében.

A projekt általános és közvetlen célja az építőiparban tevékenykedő munkáltatók és munkavállalók tájékoztatása, a tudatosság fejlesztése a munkavédelemmel, munkaegészségüggyel kapcsolatosan, a munkáltatói és munkavállalói elkötelezettség javítása.

A képzés lehetővé teszi, hogy csökkenjenek a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok és hosszú távon javuljon a munkahelyek biztonsága, színvonala, a munkavállalók teljesítménye. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, európai uniós támogatás segítségével. 2017. szeptember 1-től kezdődött a fenti projekt megvalósítása, amely 2019. február 28-ig tart majd.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége együtt valósítja meg a projekt célkitűzéseit a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével és az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségével, amelyre négy helyszínen kerül majd sor: Debrecen, Kecskemét, Székesfehérvár, Zalaegerszeg. Szakértőik – Arató Zoltán, Balogh Katalin, Dr. Bereczki Edit, Perlaki Géza, Somogyi Gyula.

Az EUROSTAT 2017. januári adatai szerint az Európai Unió 28 országának 100 ezer munkavállalóra számított halálos kimenetelű munkabalesetek előfordulásának gyakorisága 2015-ben Máltán volt a legmagasabb 17,94, ezt követte Litvánia 15,54, Románia 14,64, a Cseh Köztársaság 12,61, Görögország 11,53 és Magyarország 10,98. A legkevesebb baleset két országban Hollandiában és Svédországban 1,5 történt.

A következő két-három évben jelentősen nő a hazai építőipari termelés 2494 milliárd forintról 2800 milliárd forintra, ami komoly kihívást jelent a munkaerő szempontjából, hiszen egyre több jól képzett szakemberre lenne szükség.

A projekt honlapja: www.nincsbaleset.hu

Online tanácsadás: https://www.nincsbaleset.hu/online-tanacsadas

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.