Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

MÜPA 2018/2019

Világsztárok és 360 fokos VR élmény a Müpaban

1Kaeljo1Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a hozzánk érkező világsztárok, a hazai művészeti szcéna kiválóságai és a nézőink úgy fogalmaztak, hogy a Müpa számukra: tér, perspektíva, minőség, bizalom. Mi pedig 2018/2019-ben is teret adunk a legkülönbözőbb műfajoknak, a legkülönbözőbb generációknak, a hazai és a nemzetközi művészeti élet legjobbjainak – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták az új évadot.

Legendás karmesterek adják majd egymásnak a pálcát a Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem színpadán: fellép többek közt Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Michael Tilson Thomas, Mariss Jansons, François-Xavier Roth, Fischer Ádám, valamint a fiatalabb generáció csillaga, a görög-orosz származású Teodor Currentzis. A balti országok 100 éves függetlensége előtt tiszteleg Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar; a káprázatos hegedűművész Midori pedig a Müncheni Kamarazenekarral érkezik.

Az évad művésze 2018/2019-ben a világ egyik legünnepeltebb zongoraművésze, az orosz virtuóz Gyenyisz Macujev, akinek három előadását hallhatja majd a közönség. Az évad együttese megtisztelő címét pedig a Magyar Állami Népi Együttes kapta, akiknek szintén három előadását láthatja a közönség.

1Barati_KristofÖsszeszokott párosként érkezik szeptemberben Baráth Emőke és Philippe Jaroussky, a szezon egyik csúcspontja Olga Peretyatko februári áriaestje lesz, de a kamaramuzsika kedvelői is izgalmas évad elé néznek, hiszen Várdai István Frankl Péterrel Beethoven cselló-zongora szonátákat, Baráti Kristóffal és Szűcs Mátéval pedig Brahms-zongoranégyeseket játszik majd. A virtuozitásáról híres rézfúvós együttes, a Canadian Brass Ensemble izgalmas, a zenetörténeten átívelő műsorral érkezik.

A Régizene Fesztivál kiváló nyitóprodukciójával indul a tavasz a Müpában: Michael Volle és az Akademie für Alte Musik Berlin koncertjén Bach kantátáit hallhatja a közönség. A tíznapos eseménysorozat vendége lesz a Václav Luks vezette Collegium 1704, míg Montéclair Jephté című operája Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában csendül majd fel. Felfedezések is bőven akadnak majd, folytatódnak a magyar zenekarokat és karmestereket bemutató koncertek: a pulpituson Madaras Gergely, Farkas Róbert, Dobszay Péter és Cser Ádám váltják majd egymást a különböző zenekarok élén. Folytatódik a népszerű, az Euro´pai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen megvalósított fiatal tehetségeket bemutató sorozat, a Rising Stars, ahol francia, német, brit, holland, katalán, iráni és osztrák származású művészek lépnek fel a zenei és nemzeti sokszínűség jegyében.

A kínálatot különleges könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz produkciók és táncelőadások színesítik. A jazz rajongóinak – mások mellett – Joe Lovano, Peter Erskine és a Budapest Jazz Orchestra, valamint a Mnozil Brass koncertjével készül a Müpa, de ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzene legkiemelkedőbb alakjai pedig a Hey, June! fesztiválon lépnek fel. Az újcirkusz szerelmeseinek az új évadban sem kell nélkülözniük a Recirquel Újcirkusz Társulat lenyűgöző előadásait.

Folytatódik a szoros együttműködés a Budapesti Fesztiválzenekarral: az Európai Hidak 2018 fókuszpontjában a Baltikum és Lengyelország áll majd, a sokak által várt egész napos zenei maraton pedig ez alkalommal Debussy és Ravel életművét járja körül.

2019 júniusában két alkalommal ismét látható lesz a teljes Ring, azaz Wagner A nibelung gyűrűje tetralógiája Fischer Ádám vezényletével, az immáron a Wagner-rajongók zarándokhelyévé vált Budapesti Wagner-napokon.

2MupaA Müpa kiemelt figyelmet szentel a legfiatalabb és a legidősebb korosztálynak is, számtalan gyermekeknek, családoknak e´s fiataloknak szo´lo´ program várja az érdeklődőket, az idősebb zenekedvelő korosztály pedig ismét megválthatja a jelentős kedvezményt nyújtó Seniorok évada bérletét. Immáron tizenegyedik éve várja az opera szerelmeseit a Metropolitan-közvetítések sora, és folytatódnak a Müpa nagysikerű irodalmi estjei, a Literárium, a Literárium extra, és a Vers-estek, melyek fellépői többek között Nádas Péter, Cserna-Szabó András és Rakovszky Zsuzsa lesznek.

Egy különleges VR (virtuális valóság) házbemutató túrával is várja a közönséget a Müpa. A Teremről teremre szolgáltatás részeként a látogatók VR szemüvegek segítségével, magyar és angol nyelven is elérhető, vezetett virtuális séták során 360 fokban barangolhatják be az épületet a zongoralifttől a zsinórpadlásig. A VR túrának köszönhetően nem csupán megismerkedhetnek a ház különleges építészeti adottságaival, de rendhagyó nézőpontból ízelítőt kaphatnak a Müpa sokszínű programkínálatából is. A 360 fokos VR túra rövid verziója okostelefonon is elérhető a következő QR kód erre alkalmas applikációval történő leolvasása után, illetve az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=pQ6Tcrsz9wk

A Müpa 2018-2019-as évadra 14 különböző sorozattal és bérlettípussal készült. Március 7-én és 8-án a Müpa+ hűségprogram ezüst, arany és platina szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az intézmény, a nagyközönség március 9-től válthatja meg bérleteit a Müpa jegypénztáraiban és online, a mupa.hu weboldalon keresztül.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.