Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Jógarádzsa

Új jógastúdió nyílt Budapest szívében – Jógarádzsa Kiválósági Díj átadása

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola immár második jógastúdióját nyitotta meg március 12-én Budapest belvárosában a VIII. kerület, József krt. 8. IV. em. 4. (A Blaha Lujza térnél). A Főiskola vezető jógaoktatója Képes Andrea mutatta be az új Stúdiót az újságíróknak.

A jóga ősi, komplex élettudomány, amely gyakorlataival a testet fiatalon, életerősen tartja. A fizikai hatásai mellett egyidejűleg szellemi és lelki tudomány is, amely megtanít nyitott szemmel járni, elemző módon szemlélni saját magunkat és a körülöttünk lévő világot. A jóga célja – az önvaló (a lélek) és Isten eredeti kapcsolatának megismerése. 2Jogajo

A Stúdió jógatanárait is bemutatták. Képes Andrea a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vezető jógatanára

A stúdió megnyitóján átadták – idén harmadik alkalommal a jógaoktatók elismerésére alapított – JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjat, valamint a vele járó 1000 euró adományt, amelyet Kapisinszky Judit nyert el a 2017-ben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján. A Díjazott ezáltal jogosult, a kitüntető „JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjas” cím időbeli korlát nélküli használatára.

A JÓGARÁDZSA KÖZÖNSÉG DÍJAT május 5-én adják át a III. Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján, amely 500 euróval jár. A Díjban a tradícionális és a modern irányzatok jógaoktatói egyaránt részesülhetnek.

6KepesAndreaA JÓGARÁDZSA azt jelenti, hogy a Jógák Királya, de most helyesebb Királynőről beszélnünk – mondta Banyár Magdolna, aki Dr. Tóth-Soma Lászlóval (mindketten a Főiskola tanárai) együtt méltatta a díjazottat, majd átadták a díjat. 5ferfi

Banyár Magdolna és Dr. Tóth-Soma László Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanárai Jógarádzsa Kiválósági díj átadása

KivaloKapisinszky Judit 1975-ben végzett Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán. 25 év mérnöki munka után, 2002-től már csak a jógát tanítja. Számos helyen képezte magát, és a mai napig folytatja a tanulást, az önképzést a tanítás mellett. Jógaoktatói tapasztalatait több helyen szerezte: Padma Jógastúdió, Darshan Jógastúdió, Páva Jógastúdió, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola. Ismereteit indiai tanulmányi és zarándokutakon mélyítette (Satyananda ashram, Delhi, Rishikesh, Aggra, Dél-India, Himalája)

Diplomái: 2002-2003. Jóga Oktatói Alaptanfolyam, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, International Wellness Institute. 2005. Brighlight Diploma in Perinatal Yoga (Pre and Postnatal Yoga teacher). 2005-2007. Magyar Jóga Társaság – Oktatóképző. 2007-2008. Yogic Studies Europe 1, Satyananda Yoga Academy Europe. 2010-2013. Vaisnava Jógamester (Dzsánya jóga szakirány) Bhaktivedanta Hittudományi főiskola, Ba fokozat. 2017. Yoga teacher Yoga Alliance International, India –oklevél.

1dijatadasEllenszolgáltatás nélkül tart jógaórákat, illetve vizsgára való felkészítést vállal. Támogatja a NAPFÉNY, a Beteg gyermekekért Alapítványt pénzzel, kórházi műszerek vásárlásával. A környezetében élő rászoruló embereket élelemmel és anyagiakkal segíti.

Életében megvalósítja a jóga örök érvényű jama-nijama elveit. Napi szinten gyakorolja transzcendentális mantráit. Kívül-belül tisztán tartja testét (reggeli rutin), elméjét. Törekszik az egyszerűségre, a legkisebb erőszakra az étkezésben, hogy ne erőszakolja rá másra gondolatait, érzéseit, cselekedeteit. Ászanák gyakorlása, Napüdvözlet. Napközben törekszik arra, hogy betartsa a Srímad Bhágavatam 1.2.13-ban, az adott napra vonatkozó javaslatokat az erősítendő tevékenységekre és tulajdonságokra vonatkozóan. Napi szinten olvassa a Bhagavad-Gítát. Rendszeresen gyakorolja a jóga-nidrát, pránajámázik.

Jógások Kapisinszky Juditról …

„Szenzációs órákat tart, a foglakozások újabb és újabb gyakorlatokkal egészülnek ki. A gyakorlatok végzése során informál minket ezek anatómiai-fiziológiai hatásairól és így válik számunkra még tudatosabbá a jóga  művelése.”

„Tudatosan, fokozatosan felépített órái a mérsékletességre és a türelemre tanítanak engem. A gyakorlások nagy felkészültségének köszönhetően megunhatatlanok, biztonságosak és hatásosak mind a testem, mind a lelkem számára.  Nekem Judit a hiteles jógaoktató, és példaértékű ember, szellemiségben, tudatosságban, tudásban, kitartásában, alaposságban, szerénységben!”

„Alázatossága, szolgálatkészsége követendő példa minden oktató számára. Az általam látott életmódja rendezett szélsőségektől mentes. Személyisége visszafogott, tudatos és fegyelmezett. Hite és gondolkodása összhangban van egymással és hitelesen közvetíti  azt. A személyisége, életmódja példamutató és tiszteletre méltó és emellett önazonosan képviseli a tudást, amit átadni kíván.”

„Judit nem csak kiváló jógatanár, de példa- és útmutató Mester is. Órái testnek-léleknek és az agynak is jót tesznek, tőle mindig olyan állapotban jövök el, ahogy mindig is szeretném érezni magam. Figyel minden egyéni problémára, segít saját gyakorlatsor tervezésében, nyugodt és szeretetteljes. Számomra az órái a béke és a megnyugvás szigetei. A gyakorlás során nem csak technikát, de gondolkodásmódot és megfelelő lelkiállapotot is elsajátíthatunk tőle.”

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.