Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

XXVII. Táncművészeti Fesztivál

Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezvényei

2TancA Táncpedagógusok Országos Szövetsége 27 éve működik, melynek tagjai táncpedagógusok, a táncművészet minden stílusában, akik tevékenységüket az alap – és középfokú művészeti iskolákban, illetve az iskolarendszeren kívüli szabadidő terhére végzik – mondta Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke március 19-i sajtótájékoztatón, amelyet a Borbíróság Étteremben tartottak. Bejelentette, hogy az idei évben második alkalommal rendezik meg a Pedagógusnapi Gálaműsort a pedagógusok tiszteletére június 8-án. Majd ismertette a XXVII. Országos Táncművészeti Fesztivál sorozatot.

Az elnök bemutatta a Szövetség szakmai díjazottait, akik a Pedagógusnapi Gálaműsor keretében június 8-án a vehetik majd át az elismeréseket a Magyar Táncművészeti Egyetem színháztermében (XIV. Bp., Columbus u. 87-89.).

A díjhoz Lelkes Márk szobrászművész készített márvány talapzaton álló bronz mellszobrot Jeszenszky Endre „Mesti”-ről. Jeszenszky Endre (Somogyvár, 1925. február 11. – 2008. május 14.) a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett táncos, koreográfus, balettmester, a dzsessztánc magyarországi műfaj-alapítója.

Díjazottak:

Jeszenszky Endre díj a Táncművészetért – Frenák Pál művészeti vezető, koreográfus

Jeszenszky Endre díj a Táncoktatásért – Szalay Tamás táncpedagógus, koreográfus

Életmű díj – Galambos Tibor – táncművész- koreográfus, táncpedagógus, a Fészek Művészklub igazgató-főtitkára, a Magyar Táncművészetért alapítvány elnöke

Táncművészetért díj – Uhrik Dóra táncművész

Táncoktatásért díj – Sum Anikó táncpedagógus 1PeteryMelinda

Modern-kortárs táncpedagógus Nívó díj – Szarvas Szilvia táncpedagógus

Klasszikus balett táncpedagógusi Nívó-díj – Pétery Melinda táncpedagógus (fotón).

1Tancplakat1XXVII. Országos Táncművészeti Fesztivál sorozatot minden évben, gyermek, junior, ifjúsági és felnőtt kategóriában rendezik meg. A fesztivál korosztályonként három napos rendezvénysorozat, amely több száz résztvevővel nagy népszerűségnek örvend.

Március 24-én Országos Ifjúsági és Felnőtt Táncművészeti Fesztivál – április 21-én Országos Junior és Művészeti Szakközépiskolások fesztiválja – május 12-én Országos Gyermek Táncművészeti Fesztivál. A rendezvények helyszíne: Erzsébetligeti Színház (1165 Budapest Hunyadvár utca 43/b.)

A jegyárak: felnőtt 1000,-Ft., gyermek 500,-Ft., hatéves korig ingyenes. Érvényes lakcímkártya felmutatásával a XVI. kerületi lakosoknak ingyenes.

A fesztivál egyben szakmai fórum is, a végén szakmai értékelés történik a zsűri és a Szövetség elnöksége részéről. Szóló, duó, és csoportok bemutatkozását láthatják a nézők klasszikus balett, karakter tánc, társastánc, modern tánc, kortárs tánc, jazz tánc és hip-hop kategóriákban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.