Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Tisza-Tavi Fesztivál

Tisza-Tavi Fesztivál avagy a

Természet Operaháza 1Tlogo

1DebreczeniÖtödik alkalommal kerül megrendezésre július 26-27-28-29-én ez a nagyszabású komolyzenei rendezvény, amelyet Debreczeni Ildikó (fotón) álmodott meg az Isten Operaházába, a természetbe. Célja a csodálatos természet, az aktív pihenés és a kultúra ötvözése, valamint a Tisza-tó természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és hazai közönséggel. A Tisza-Tavi Fesztivál egyedülálló Európában, hiszen a minőségi kultúrát kapcsolja össze az egészséges életmóddal.

1TiszabelsojoA fesztivált április 24-én, az Erkel Színházban sajtótájékoztató keretében mutatták be, amelyen részt vettek – Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató, Jakus Anita projekt manager, Kovács Sándor Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, Újvári Imre Tiszafüred polgármestere, Aczél András a Magyar Állami Operaház színpad-igazgatója, Horgas Eszter fuvolaművész, Tisza-Tavi Fesztivál – https://youtu.be/seXO9qzOfqg Molnár Levente operaénekes, Román Sándor ExperiDance Production művészeti vezető https://youtu.be/9K9um4P-DuU  Az esemény háziasszonya Csete Beáta volt.

A programokat Jakus Anita projekt manager mutatta be

1MTVAjoJúlius 26-án csütörtökön Tiszafüreden a Morotva félszigeten valósul meg a Családi TO’Piknik. A neve már sejteti, hogy a gasztronómia áll a nap középpontjában, de mindezt mi megfűszerezzük érdekes, interaktív komolyzenéhez kapcsolódó programokkal, workshopokkal és játékokkal, hiszen ez a rendezvény az egész családnak szól, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A már megszokott gasztronómiai rendezvényektől ez jelentősen eltér majd, hiszen teljesen új és innovatív tematika alapján építettük föl.

Lesz főzőverseny, ahol minden évben más-más operaénekes vagy zeneszerző kedvenc ételét fogják elkészíteni a vállalkozó kedvű csapatok, akiknek az alkotásait egy ismert sztárséf fogja véleményezni a Pannon Gasztronómiai Akadémia jóvoltából. Az idei választottunk az étel tekintetében Kodály Zoltán, akinek a kedvence a tojásos lecsó volt krumplis gombóccal tálalva. A főzés és a workshopok mellett színpadi fellépőink is lesznek, illetve Szolnok városa is bemutatkozik, aki ebben az évben ennek a rendezvénynek a díszvendége.

1MolnarJúlius 27-én pénteken szintén Tiszafüredre a Morotva félszigetre várjuk az érdeklődőket ahol 20 órai kezdettel az Experidance Production a Nostradamus: Világok vándora című produkcióval lép fel, mely ez alkalommal kiegészül Miklós Erika és Molnár Levente (fotón)  operaénekesekkel, illetve a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarával és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal Sándor Szabolcs vezényletével. A Morotva félsziget soha nem látott dekorációt kap erre az alkalomra és számos helyi termelő várja kiváló termékeivel a közönséget. Az előadás előtt társadalmi felelősségvállalásként a siket és nagyothallók támogatására egy rövid, de igen hasznos programelemet iktattak be, melyhez szükség lesz a nézőkre és a teljes zenekarra is.

Július 28-án szombaton kerül megrendezésre a népszerű és sokak által kedvelt Tour D’Opera, a kerékpártúra, melynek megállóiban különböző műfajú, zenei koncerten vehetnek részt a kerékpározók. A 67 km-es túra során a 4 méter magas gátnak köszönhetően csodálatos panoráma mellett érik el a résztvevők a koncertek helyszíneit, amelyeknek a Tisza-tó menti települések kikötői, tópartjai adnak otthont. A megállók során nem csak az opera vagy a kamarazene világába kalauzoljuk el az érdeklődőket, de a településeknek is biztosítunk lehetőséget értékeik, helyi termékek és gasztronómiájuk bemutatására.

A programokból néhány: Találkozhatunk a Magyar Állami Operaház szólistáival, zenészeivel Tiszafüreden a Kormorán kikötőben, akik kimondottan erre az alkalomra állítanak össze egy műsort. Tiszanána – Dinnyéshát kikötőjében az Armel Opera Festival interaktív programján vehet részt a közönség. Conduct Me! című program keretében egy rövid karmesteri gyorstalpalót követően kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják, milyen az operairodalom legnagyobb klasszikusait játszó nagyzenekar előtt állni és azt vezényelni. Az Armel ezzel a nagyszabású zenei játékkal hatalmas sikert aratott a Sziget Fesztiválon 2015-ben és 2016-ban, a múlt nyáron pedig egy apró brit szigeten, Jersey-n hódította meg a közönséget.

A sarudi strandon Palya Bea énekesnőtől hallgathatunk meg az Egyszálének című albumáról magyar népdalokat és saját dalokat is. A túra során fellép még a Vivat Bacchus együttes is, akik sajátos módon használnak különböző zenei irányzatokat, dolgoznak fel híres magyar verseket és így születnek meg általuk a bordalok. Fellépnek még: MH Szolnok Légierő Zenekar Tiszafüred, Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, Hoffmann Richárd és Nédó Olga: Violin and Voice Show (Poroszló, Közössi tér), Fourtissimo Kisköre, Hallépcső, Pitti Katalin, Napsugár Anna és a Tavirózsa népdalkör Tiszaderzs, kikötő, Egyházi Géza és Mahó Andrea Tiszaszőlős, kikötő.

1HorgasEszterJúlius 29-én vasárnap a Boat D’Opera indul útjára az Abádszalóki Szalók Yacht Klubból. A kerékpárokat 8-10 fős motorral ellátott csónakokra cserélik, melyeket képzett túravezetők kormányoznak a koncertek helyszíneire, ahol a csónakokban, könnyed borokat kóstolva kiváló előadók műsorait tekinthetjük meg.

A programok között szerepel: Bősze Ádám zenei stand-upja, Marton Éva operaénekes tanítványainak Megyimórecz Ildikó és Horti Lilla előadása, Zarándy Ákos fiatal zeneszerző kortárs darabjának bemutatója, St. Martin egyedülálló szaxofonjátéka, Dobszay Péter karmester fellépése a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Rezes Nagyparti Együttesével, Horgas Eszter (fotón) és Falusi Mariann különleges duettje, a Klezmerész Együttes produkciója.

A Fesztiválra válthatók napijegyek és kombinált bérletek is a www.operaofthenature.com weboldalon vagy a jegy.hu oldalán online vagy személyesen az Interticket értékesítési pontjain. További információk elérhetők a Fesztivál saját internetes oldalán illetve a Facebookon is.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált szervező Tisza-tavi Fesztivál Nonprofit Kft. nevében megköszönték a rendezvény megvalósulásának támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, illetve az összes befogadó megye, város és település önkormányzatának.

Megtudtuk azt is, hogy a végső cél a Természet Operaháza épületének felépítése a Tisza-tónál, mely immár egy 5 éves álom, amelynek a megvalósulásáért ma is küzdenek. Az operaház nemzetközi, nyári operafesztiválnak adna helyet, melynek köszönhetően egy éjszaka akár 4000 néző is megtekinthetné a csodálatos Tisza-tó partján a világhírű operaénekesek közreműködésével megvalósuló operaelőadásokat. A Tisza-tó egyik meghatározó szimbóluma, a vízililiomra hasonlító üvegépítmény, amely önmagában is egy turisztikai attrakció lenne, és emellett csodálatos panorámát is biztosítana a Tisza-tóra. Nemzetközi színvonalú fény-, hang- és színpadtechnikával ellátott előadótér biztosítaná az előadások kifogástalan látványát, ahol nemzetközileg elismert operarendezők által megálmodott klasszikus operaelőadások valósulnának meg, hazai, illetve külföldi operaénekesek, karmesterek, tánckarok, kórusok és zenekarok közreműködésével.

További információkért látogasson el a www.operaofthenature.com weboldalra.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.