Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Kapolcska Fesztivál 2018

Kapolcska Fesztivál 2018

1MuveszekjoA Fesztivált június 24 – július 1 között rendezik meg, amelynek középpontjában a 9-15 éves fiatalok és a család állnak. A művészek, a pedagógusok és a fiatalok interaktív kapcsolatára épülő innovatív projekt célja, hogy 2020-ra a kis település nyári, nemzetközi oktatási-művészeti központtá váljon – tudtuk meg Márta István, alapító főszervezőtől az Orczy-parkban, a csónakázó tó melletti kávézó teraszán tartott sajtótájékoztatón.

A „Tábor” célja a tehetségkutatás, tehetségnevelés, készségfejlesztés és a családi egység erősítése Magyarország egy különleges adottságokkal és múlttal rendelkező településén hiteles, szakmailag kimagaslóan teljesítő – és lelkes! – tanárokkal, vezetőkkel. A minőségre épülő értékrend közvetítése a szabadságra, a játékosságra és a gyerekek/felnőttek kreativitásra épít. A művészet, a tudomány mellett a kulturális esélyegyenlőség és a fiatalok társadalmi integrációja is fontos eleme a Programnak. A Táborban 15 szekcióban közel 300 fiatal vesz részt, 50 pedagógus vezetésével. A szekciók közötti szinergia kihasználásának lehetőségeivel közös fesztivál-alkotások, produktumok létrehozására is sor kerül.

A Fesztivál Programban 13 művészeti, tudományos és integrációs szekcióban közel 120 iskolás korú fiatal és 30 szakpedagógus vesz részt. A 17 nyitott- és zárt helyszínen 55 kulturális- és ökoprogramot szerveznek, 2000 látogatót várva.

1SzirtesA Fesztivál helyszínek: Kapolcs: Malomsziget-Kapolcska Színpad, Gástya Amfiteátrum, Molnárház – Falumalom, Apró Színpad, Csigaház, Kovácsműhely- és Lakóház, Faluház, Zsóka Porta, Manó Udvar, Kapolcsi Fazekas és Kerámia Műhely, Katolikus Templom, Óvoda épület és udvar, Kapolcsi Közös Piac, magán porták, Taliándörögd: Művelődési Ház, Monostorapáti: Művelődési Ház, Vigántpetend -Csórompuszta.

Nyitott szekciók: Vonós kamarazenei és improvizációs szekció (Szirtes Edina Mókus). Mélyvonós klasszikus zenei szekció (Lencsés Lídia, Ján Boglárka), Ütőhangszeres szekció (Zombor Levente, Talamba Ütősegyüttes), Fúvószenekari szekció Monostorapátin, (Kovács Zalán László, Szabó Ferenc), Színházi szekció (Ákli Krisztián) Bon-bon összművészeti szekció, (Lukácsházy Győző, Tarr Ferenc), Képzőművészeti szekció (Püspök Anita) Művészetek és tudományok szekció (Mérő András, Dr. Sánta Imre)

Zárt szekciók – Kézműves szekció (csak kapolcsi gyerekeknek Szurdi Éva, Levendula Játszóház és Alkotóműhely), Hagyományok Háza szekciók népi hangszeres csoport (Salamon Beja), népi ének csoport (Juhász Erika) Néptánc csoport (Majoros Róbert, Majorosné Szabó Veronika), Társadalmi integrációs szekció csángó gyerekeknek (Kecskés Karina), Taliándörögdi Kincses Ház Népfőiskola mesterképző kurzus (Hoffner Tibor)

1MartajoMárta István zeneszerző a Kapolcska Program vezetője több mint 30 esztendeje fedezte fel feleségével Szurdi Éva keramikussal Kapolcsot és környékét, ahol később létrehozta a Művészetek Völgyét, Magyarország legnagyobb fesztiválját, melyet két évtizedig vezetett. Az ott szerzett tapasztalataiból és 11 éves Janka unokája inspirációjának hatására megalapította a Kapolcska Programot, amely művészeti tábor és kisfesztivál egyben. Minőségi pihenés és szórakozás egyszerre …

Fővédnök: Novák Katalin, család- és ifjúságért felelős államtitkár, EMMI. Támogatók: EMMI, NKA, MMA, Fővárosi Önkormányzat, Hagyományok Háza, Nemzeti Színház, Kapolcsi Önkormányzat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.