Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Tóth Sándor

Tóth Sándor – Szépművészetről, kortársakról (1965 – 2017)

Kiadó: Múzeumi Tudományért Alapítvány

TothSandorTóth Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrász-, és éremművész a Szépművészetről, kortársakról című kötetében 1965 – 2017 közötti évekről mesél. Érdekes anekdotákkal tarkítva nemcsak saját, hanem kortársai életpályáját is felidézi. A kötetet tanítványainak és pályatársainak illusztrációi díszítik.

Tóth Sándor 1933. március 19-én született Miskolcon. 1951 szeptemberétől Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Főiskola rajz és festő szakán Hincz Gyula, majd Pap Gyula, a szobrász szakon első évben Gyenes Tamás, második évtől Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa.

1959-ben diplomázott. Rendszeresen részt vett hazai és külföldi kiállításokon, pályázatokon.

Száznál több hazai kiállítás mellett, Bécsben a Kunsthistorisches Museum Münzkabinettjében, Colorado Springs éremmúzeumában, Párizsban és Szófiában a Magyar Intézetben, Ungvárott és Kajaaniban a megyei múzeumban, Szabadkán, Toledóban (USA, Ohio), Iserlohnban (Németország), volt tárlata.

1TothSHazai díjak, elismerések mellett, Firenzében, Ravennában, Rómában, Szabadkán, Tel Avivban és Toledóban kapott díjakat, elismeréseket.

1961-ben felkérték a szegedi művészeti szakközépiskola szervezésére, ahol 14 éven keresztül tanított. Ezt követően 1974-ben Nyíregyházára került.

Szegedre több munka is visszahívta, így például 1975-ben a Tátra téri templom kapuját alkotta meg, amelyben egyedi érmeművészetét is megcsodálhatjuk. Készített portrét Szentgyörgyi Albertről is szegedi látogatása kapcsán, ezen kívül harcolt azért is, hogy Tápai Antal szobrai méltó helyre kerüljenek a városban.

1977-ben megalapította a sóstói Nemzetközi Éremművészeti Alkotótelepet. 1986-87-es tanévben az egri Tanárképző Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára.

Ezernél több érmet, plakettet, arany és ezüst emlékpénzt, köztéri portrészobrokat, domborműveket, térplasztikákat, ivókutakat, síremlékeket készített.

Egyházi felkérésre a szegedi dómba a bronz püspöki katedrát (1982), a máriapócsi bazilika (1994), a miskolci minorita templom (2000) bronzkapuit, az egri székesegyház főkapuját (2004), és a Mária-kapuját (2006) készítette el.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.