Search
szerda 24 július 2024
  • :
  • :

Európai Polgár díj 2018

Európai Polgár díj 2018

1EUermekAz Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Az 50 díjazott mindegyike kitüntetésben részesül a saját országában rendezett díjátadó ünnepségen, valamint meghívást kap az októberben, Brüsszelben megtartandó központi díjátadó ünnepségre is.

Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián a díjakat Gál Kinga, Hölvényi György és Szájer József európai parlamenti képviselők adták át a díjazottaknak a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész, és Varga Erika, a Romani Design alapítója és művészeti vezetője, divattervező számára 2018. szeptember 21-én.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), amely tavaly ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját, Magyarország egyik legnagyobb civil szervezete, 1987 óta képviseli a magyar családok érdekeit. Az egyesület érdekvédő szervezet és élő közösség: több mint 12 ezer tagcsalád alkotja, 7 regionális központban 1500 önkéntes segíti munkáját. Az egyesület célja az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata, a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. Emellett az egyesület többféle ingyenes tanácsadó szolgálatot is működtet. A NOE tevékenységével hozzájárul az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékek gyakorlati megvalósulásához. Az egyesület folyamatosan végez karitatív tevékenységeket, napi kapcsolatban van önkormányzatokkal, gyámhivatalokkal, energiaszolgáltatókkal és családsegítő szolgálatokkal.

Az egyesületet Gál Kinga és Hölvényi György európai parlamenti képviselők terjesztették fel a díjra. Laudációt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége tartotta.

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész pályafutása során mintegy háromezer koncertet adott a hazai és a nemzetközi közönség számára. Zenéjében egyesíti az egyházi dallamokat a magyar népdalkincs legszebb darabjaival. Művészi tevékenységével az európaiságot, az együvé tartozást a legelementárisabb módon, eredeti nyelveken, énekszóval bizonyította. Szvorák Katalin 37 önálló albumából négy gyermekeknek szóló népdalokat tartalmaz, és négy egyházi népénekeket tartalmazó lemezt jelentetett meg. Különleges lemezt készített agyvérzéses betegek gyógyítására, és zeneakadémista növendékeivel egy teljes Közép-Európát átszelő, eredeti nyelveken megszólaltatott CD-t jelentetett meg.

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc – díjas előadóművészt Szájer József európai parlamenti képviselő terjesztette fel az Európai Polgár díjra. Laudálta Szörényi Levente, akinek levelét Kudlik Katalin olvasta fel.

Varga Erika, a Romani Design alapítója, divattervező; Magyarország első roma stúdióját hozta létre, amely 2010-ben nyílt meg azzal a társadalmi küldetéssel, hogy minőségi kézműves termékekkel segítse a divat és az iparművészet világán keresztül a roma kisebbség társadalmi integrációját. Varga Erika európai és nemzetközi szinten is sikeresen működteti a stúdiót, amely tudatosan képviseli a roma kultúrát és annak kapcsolódását az európai kultúrához. A divattervező a cigány viseleti hagyományokat és azok motívumkincsét helyezi át modern európai kontextusba. Számos tanodai foglalkozás és kreatív műhelymunka házigazdájaként és egy roma ifjúsági magazin főszerkesztőjeként ugyancsak fontosnak tartja a roma fiatalok mentorálását, identitásuk megőrzését és a roma kultúra hagyományainak továbbvitelét.

Varga Erikát, a Romani Design alapítóját, divattervezőt Járóka Lívia európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament alelnöke terjesztette fel. Laudálta Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

Moderátor: Bakos Piroska újságíró, a magyar EU-elnökség volt szóvivője volt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.