Search
szombat 2 március 2024
  • :
  • :

33. Spar Budapest Maraton

33. Spar Budapest Maraton

Kocsis Árpád, a rendező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője a szeptember 24-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy 21 év után hagyják el a Városligetet, a Liget projekt munkálatai miatt. A rajt és a cél ezúttal az ELTE lágymányosi campusánál lesz. Az útvonal a Duna két partján vezet, keresztül az Alagúton és a Margitszigeten. Ez az útvonal is Európa egyik legszebbje és leglátványosabbja marad. A tavalyi rekordot jelentő 32 ezer induló után, idén is 30 ezer nevezőt várnak a kétnapos sporteseményre Budapesten, október 6-7-én a Pázmány Péter sétányra.

Október 6-án, szombaton a családi távokat rendezik meg 10 órai kezdettel, másnap 9 órakor rajtol a maraton – amely országos bajnokság is egyben -, 9.40-kor pedig a 30 kilométeres verseny. Újdonság, hogy idén minden célba érkező érmet kap. A nevezők közel 40 százaléka vidéki, és az összes futó 44 százaléka nő.

Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondta, hogy 2017-ben 81 országból 5400 külföldi futó érkezett a versenyre. Tavaly összesen 24 400 futó turista jött Magyarországra, akik több mint hárommilliárd forintot költöttek.  Elmondta, idén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is indul a versenyen.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy Magyarországon egy hónap alatt 150-200 futóversenyt is rendeznek, a BSI rendezvényei pedig egyfajta zászlóshajónak tekinthetők.

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a cég nemcsak támogatja az eseményt, dolgozói rajthoz is állnak, és jótékonysági célra gyűjtenek.

A SPAR háziasszonya Ördög Nóri. A futófesztiválon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mesekönyveket gyűjt a rászoruló gyermekeknek. Jótékonysági célra idén 14 szervezet csatlakozott a BSI jótékonysági programjához és a szervezetek képviseletében 1200-1300 támogató futó vesz részt. 1SparSajto

35 zenei pont is lesz a verseny útvonalán.

Fővédnök: Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Védnökök: Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály, pénzügyminiszter, Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Novák Katalin, családi és ifjúságügyért, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Józsa János, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Dr. Láng Zsolt, a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnöke.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.