Search
szombat 2 március 2024
  • :
  • :

Cziffra György Fesztivál

Cziffra György Fesztivál

A névadó szellemi hagyatékát, művészi örökségét méltóképpen ápolva, a közönséget nyitott művészetszemlélettel, műfajilag befogadó programstruktúrával várja idén is a Cziffra György Fesztivál több helyszínen, világhírű fellépőkkel. A klasszikus zenei fesztivált negyedik alkalommal rendezik meg, amelyet sajtótájékoztató keretében mutattak be.

1Cziffra-cimlapAz eseményen részt vett Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere, Isabelle Oehmichen a Cziffra Foundation művészeti vezetője, Dr. Bentzik Réka az MVM Kommunikációs, Külügyi és Kormányzati kapcsolatok igazgatója, Balázs János művészeti vezető, Besszer Szilvia a Cziffra György Fesztivál társrendezője, Koltay Anna moderátor.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy szomorúak leszünk, ha majd Párizsban és Berlinben rendezik meg a következő Fesztivált, de meg fogjuk érteni, hogy kinőtt bennünket. Jó, hogy egy ilyen rangos programnak adhatunk otthont a MOM-ban és összefonódik a nevünk a Cziffra György Fesztivállal.

Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész által alapított fesztiválhoz idén is számos program kapcsolódik. Kiállítás, mesterkurzus, street piano koncertek, vagy a gyerekeknek szóló programok. A Fesztivál főtámogatója a 2019-es évben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., legnagyobb magántámogatója Várkonyi Attila (FastVentures).

A nulladik nap programjában Mocsári Károly és Oravecz György zongoraművészek adnak koncertet, a nyitónapon pedig a Kállai Vonósnégyest is hallhatjuk. A művészetet és a tudományt összekapcsoló események sorába illeszkedik a katarzisról szóló kerek-asztal beszélgetés

2019-ben olyan művészek tisztelik meg fellépésükkel a fesztivált, mint a sztártenor José Cura, a Fondation Cziffra művészeti vezetője Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész. Fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűvirtuóz, akik Balázs János zongoraművésszel adnak hármasban koncertet. Ott lesz Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Várdai István Liszt-díjas csellóművész és a Kossuth-díjas Hot Jazz Band is. A legkiemelkedőbb fiatal cigányprímás, a Junior Prima Díjas Sárközi Lajos és zenekara ismét a bárest közreműködő zenekara lesz, először lép fel a sorozatban a jazzben és klasszikus zenében egyaránt otthonosan mozgó Káel Norbert zongoraművész.

1BalazsjoBeszélgető est lesz dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutatóval, Lackfi János Prima Primissima-díjas költővel, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművésszel, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Magyar Örökség-díjas cimbalom művészekkel. Az igényes könnyű műfajt képviseli idén a fesztiválon Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekesnő, aki Balázs János kíséretében lép színpadra. A gyerekeknek szóló Hangszerbemutató koncert a Cziffra Fesztivál és a Virtuózok fiatal díjazottjainak közreműködésével valósul meg.

A fesztivál eseménysorozata november 5-én Cziffra György születésnapján kezdődik el, a Cziffra tehetség-díjas művészek hangversenyével. A Cziffra György emlékkoncert a 13. kerületi József Attila Művelődési Központban kerül megrendezésre Horti Lilla énekesnő és Devich Gergely gordonkaművész szereplésével. A mesterről szóló kiállítás november 8-tól a fesztivál végéig látogatható a Molnár C. Pál Galériában a Gellérthegyen.

Megtudtuk, hogy a franciaországi Fondation Cziffra felkérésére, Balázs János zongoraestet ad a Cziffra György által létrehozott Liszt Ferenc Auditóriumban Senlisben, a Szent Frambourg Királyi Kápolnában. Újra megrendezik a névadó által alapított zongoraversenyt, melyet 2012-ben Balázs János nyert meg, idén pedig a zsűri tagjai közé kérték fel. A 2019-es Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál Életműdíjai, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amelyek hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújtanak anyagi és erkölcsi támogatást.

1-Takler AndrasA sikeres megvalósításhoz az NKA, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, Kőbánya Önkormányzata, a 13. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata mellett a Szamos Marcipán Kft., a Takler Pincészet, az Opera Zongoraterem, az Archimedia Kft. és a Molnár C. Pál Galéria is hozzájárult.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.