Search
kedd 23 július 2024
  • :
  • :

13. Múzeumok Őszi Fesztiválja

13. Múzeumok Őszi Fesztiválja – Sopronban jártunk

1TuztoronyTanulmányutat szervezett Sopronba a kulturális és turisztikai újságírók részére október 11-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség a 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsán.

Jó hangulatban érkeztünk meg a “leghűségesebb városba” ahol a „Szenzációs örökségünk” eseménysor a Fő téren kezdődött, a Tűztoronyban, ahol Dr. habil Tóth Imre PhD a Soproni Múzeum intézményvezetője köszöntötte a megjelent újságírókat.

A délelőtt folyamán megnéztük a Múzeumpedagógiai Nívódíjas és az Év kiállítása díjat elnyert Macskakő Gyermekmúzeumot.

Végigmentünk a Várfalsétányon, bekukkantottunk a Cédrus könyvesboltba, majd városi séta következett az egykori soproni villamos nyomában.

1KeltaDélután egy Kelta túra keretében Mrenka Attila régésztől és Taschner Tamás idegenvezetőtől tudhattunk meg sok érdekes információt a korszakról, majd a Fabricius ház Római kőtárban rendhagyó borkóstoló várta az újságírókat.

Az egész napos programot sajtótájékoztató zárta a Stornó-házban, ahol a házigazda Dr. habil Tóth Imre PhD igazgató bemutatta a Soproni Múzeum idei programkínálatát, kapcsolódását a Múzeumok Őszi Fesztiváljához és beszélt a már lezajlott fesztiválprogramokról is. Sopron város képviseletében Dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő és fejlesztésekért felelős tanácsnok adott tájékoztatást a város kulturális és turisztikai fejlesztéseiről, valamint a programturizmusról és az ebben kiemelkedő szerepet vállaló muzeális intézményekről.

1CimlapA Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Dr. Fazekas Márta PhD vezető szakértő felhívta a figyelmet a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjaira, és egymást erősítő stratégiájára. A Turisztikai Ügynökség őszi kampányában arra buzdítja a hazai utazó közönséget, hogy fedezzék fel új kedvenc helyeiket, és élményeiket mutassák meg, ajánlják mások számára is, így lett az új kampány jelmondata a „Mondj egy jó helyet, találj egy még jobbat!”.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei évi központi üzenete „Szenzációs örökségünk!” szintén arra ösztönzi az embereket, hogy érdemes felkeresni a rendezvénysorozathoz csatlakozó múzeumokat, programokat, és jobban megismerni kulturális örökségünket.

A rendezvény főszervezőjeként a MOKK képviseletében Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a kiemelt eseményekről beszélt, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja „Sétálj, gyalogolj, bringázz! –„Kulturális örökségtúrák” és felhívta a figyelmet az idei országos eseménysorozat hátralévő időszakának további változatos programkínálatára.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló programsorozat részeként a Múzeumok Őszi Fesztiválja október 14-én a Diósgyőri várban rendezi meg tematika bemutatóját, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A fesztiválhoz csatlakozott több mint 150 hazai muzeális intézmény. A programkínálat teljes részletességében elérhető a fesztivál hivatalos honlapján.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.