Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Varga Pincészet – cég -sztori

Varga cég -sztori

A Varga Családi Pincészet negyedszázad alatt a legnagyobb magyar borászattá vált. Évente 15 millió palack bort értékesítenek, több borvidéken összesen 200 hektáron gazdálkodnak és további 2000 hektárról vásárolnak szőlőt. Boraik az egész országban elérhetők és a megfizethető minőséget képviselik. Prémium tételeik kivívják a szakma elismerését és nemzetközi versenyeken aranyérmeket nyernek.

10VargaA Varga Pincészet története hivatalosan 1993-ban kezdődött, amikor vállalkozó családdá váltunk, de az első meghatározó évszám 1973 volt – kezdett bele a cég-sztoriba Varga Péter alapító-tulajdonos. A Törley elődjénél, az akkoriban évi 80-90 millió palackot értékesítő Hungarovinnél dolgoztam gazdasági igazgatóként. Itt kezdődött a szerelem. Igaz Budafokon születtem, anyai ágon az ősöknek mindig volt szőlőjük, pincéjük. De a Hungarovinnél eltöltött idő volt az, ami sokat nyomott a latban.

A 80-as évektől folyamatosan voltak vállalkozásaim, a rendszerváltáskor például adótanácsadó céget alapítottam. Ennek kapcsán kerültem Badacsonyörsre, ahol a Badacsonyi Állami Gazdaság egyik pincészetét készpénz-fizetéses versenytárgyaláson értékesítették. Ekkor lettem pincetulajdonos. Bár a pince nagyon rossz állapotban volt, de a világ legszebb helyén. A pince előtt 180 fokban terül el a Balaton, mögöttünk az Örsi-hegy, mellettünk egyik oldalon a Badacsony-hegy és a másik oldalon az Ábrahámhegy.

1VargaborokA minőségi fejlesztésre tettük le a voksot és hála, mára a prémium kategóriában is van nevünk. Ha a fogyasztó jó fehér prémium bort akar inni, akkor már eszébe jutunk. Újabb és újabb lehetőségeket kínálunk a fogyasztóknak. Ezek a lehetőségek mindig abba az irányba mutatnak, amerre a világ és ezen belül hazánk borkészítése halad, amelyekre mi nagy tisztelettel figyelünk. Ezen belül próbáljuk meg elhelyezni a mi tevékenységünket. Belső késztetés, hogy folyamatosan próbáljuk fejleszteni a minőséget; egyre jobb, egyre tisztább borokat akarunk készíteni azért, hogy a maximumot tudjuk nyújtani a vásárlóinknak.

1OlaszA Varga Pincészet az elmúlt évtizedben a hazai és nemzetközi borversenyeken sok értékes díjat nyert. Így például 2012-ben az olasz Vinitalyn, 2017-ben a bordeauxi Challenge du Vin borversenyen az induló 40-50 magyar pincészetből a legjobban szerepeltünk. 2015-ben és 2017-ben a Vinagora magyar nemzetközi borversenyen a legjobb magyar fajtabor címet nyertük el, 2018-ban az Országos Borversenyen az Aranymetszés Friss Badacsonyi Olaszrizlingünket választották a legjobb fehérbornak.

A Varga Pincészet jelentős eszközvagyonnal rendelkezik, 25 millió liter tárolótérrel, 10 ezer palack / órás töltősorral, 200 hektár szőlőültetvénnyel. De a cég igazi értéke nem ez! Az igazi érték a magyar emberek fejében van, az, hogy ismernek és szeretnek minket …

Varga Péter fiával, Varga Mátéval, aki a cég marketingjét vezeti, felváltva mesélt a múltról, jelenről és a tervekről, a Corinthia Hotel Budapest Báltermében összegyült érdeklődőknek, a Winelovers Olaszrizling októberi kóstolón.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.