Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Hofi megmondja

Hofi megmondja – Király Levente válogatta Hofi Géza műsoraiból

Corvina Kiadó

HoficimlapHofi csak egy van. Bejön a színpadra, és már nevetsz, pedig még meg sem szólalt. Aztán beszélni kezd, már röhögsz, holott ez még csak a bemelegítés. Alig telik el néhány perc, és már fáj a hasad, könyörögsz, hogy legyen vége, hagyja abba, de persze vágysz az újabb poénra, vállalod a mártírhalált …

„Udvari bolond, próféta vagy a nép hangja? Egy letűnt kor hű krónikása? Egyáltalán: letűnt az a kor, vagy még igenis létezik? Hofi Géza legütősebb mondatai egy kötetbe gyűjtve beszélnek a mai és a közelmúltbeli Magyarországról.”

A tavalyi, jelentős figyelmet keltő Ady megmondja után itt a „megmondja”-sorozat folytatása: ezúttal Hofi Géza halhatatlan mondataiban ismerhetünk rá az örök emberi hülyeségre (és persze bölcsességre is).

A Hofi által megformált figura csak úgy tesz, mintha összevissza fecsegne, közben épp az ellenkezője történik: jelmondatszerűen tömör poénok, és aforizmák tömegét zúdítja a nézőkre-hallgatókra. Gondolatilag hihetetlenül sűrű és felkavaró, néha felzaklató előadások ezek. Miután kihevertük a rekeszizomgörcsöt, rájövünk, hogy tulajdonképpen egy filozófust hallottunk.

A „legvidámabb barakk” legnépszerűbb humoristájának soha nem jelentek meg szövegei írásban, pláne nem tematikánként összerendezve, ezt a mulasztást pótolja most ez a kötet. Bár Hofi szövegei élőszóban a legjobbak, hiszen csodálatos előadóművész volt, de írásban is éppolyan ütősek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.