Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

A csábítás szimfóniája

Christopher Lawrence: A csábítás szimfóniája

Nagy zeneszerzők, nagyszerű szerelmek … Kiadó: Rózsavölgyi és Társa

CsabitaboritoAz író maga is muzsikus, karmesterként számos fellépése volt az ausztrál főváros szimfónikus zenekaraival. Eddig három zenei tárgyú kötete jelent meg. A csábítás szimfóniája tíz lenyűgöző tehetségű embert mutat be, akik mindannyian megkockáztatták, hogy rátaláljanak a szerelemre. Igaz történetek a kronológia, az emberek, a helyszínek, a döntések tekintetében. A szófordulatok nagy része is a zeneszerzőktől származik.

Christopher Lawrence:

” Szó esik olyanokról, akik első alkalommal éltek át ilyesmit (mint Mozart), akik utoljára (mint Berlioz), akik rosszkor (mint Debussy), akik elkerülhetetlenül (mint Wagner), akik csak egyszer (mint Satie), vagy akár harmadszorra a héten (mint Stradella). Lesz szó elérhetetlen szerelemről (ismét csak Berlioz), vagy olyanról, ami bár elérhető, mégis beteljesületlen marad (mint Brahmsé).

A történetek némelyike közismert, de legtöbbjük alig több egy karcolatnál. És mindegyik egy sikertelen szerelemről mesél; csupán kettő románc jutott túl a kezdeteken, de ezek is tiszavirág-életűek voltak, és őrülettel, betegséggel vagy halállal végződtek. E románcok végszava nem a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”. Elképzelhetetlen olyan romantikus regény, amelyben egy sejk vagy egy teniszedző ilyen sikertelen maradna. ”

Nyáry Krisztián előszavából:

„A zeneszerző az írónál és a festőnél is rejtőzködőbben védi magánéletét – legalábbis művein keresztül ő árul el magáról a legkevesebbet. Hiába keressük a “halhatatlan kedves”, Brunszvik Jozefin nyomait Beethoven ifjúkori műveiben: ha nem maradt volna fenn néhány levél és napló, a partitúrák sosem mesélték volna el nekünk, hogy egy magyar kisasszony mosolya ihlette őket. Ha nem kerültek volna elő Bartók Béla Geyer Stefi hegedű-művésznőhöz írt szerelmes levelei, ma nem tudnánk, hogy első hegedűversenye egyben rendhagyó szerelmi vallomás is.

2Csabitas

Éppen ezért hiánypótló Christopher Lawrence kötete, aki arra vállalkozott, hogy a nagy zeneszerzők helyett elmesélje nekünk szerelmeik történetét. Természetesen az ő hőseiről, Mozartról, Pucciniről, Berliozról, Wagnerről, Chopinről és a többiekről hosszú monográfiákban is bőséggel tájékozódhatunk, ám érzelmeik rekonstruálására e munkákban nem számíthatunk. Pedig a zenetörténeti tankönyvekben szereplő, olykor fekete-fehér zeneszerző-figurák a való életben gyarló emberek voltak, akik párkapcsolataikban is éppúgy szerettek, hibáztak és szakítottak, ugyanúgy voltak hűségesek és csalfák, mint bárki más.

Tegyünk föl egy lemezt és nyissuk ki a könyvet: így szerettek a világ legnagyobb muzsikusai!”

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.