Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Világháborús emlékmű

Világháborús emlékműt avattak

Budapesten a XIII. kerületben a rendezvény kezdetét a Világháborús emlékmű mellett felállított lélekharang egy perces kongása jelezte, majd a Magyar Honvédség Központi Zenekara által a Himnusz következett. Az ünnepi hangulatot emelte Papp János színművész, aki elszavalta Gyóni Géza: „Csak egy éjszakára” című versét.

A rendezvény aktualitásáról Radó Gábor szólt, majd a 12 civil szervezet nevében Hazuga Károly nyá. altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos szövetségének elnöke mondta el ünnepi beszédét.

1TothjoDr. Tóth József polgármester az I. világháború okairól, azok pusztításáról, és a béke fontosságáról beszélt, majd ismertette a XIII. kerület háború okozta veszteségeit.

A beszédet követően dr. Tóth József és Hazuga Károly közösen leplezték le az Emlékművet, melyet Rácz István katolikus tábori lelkész szentelt, és Mészáros László protestáns tábori lelkész áldott meg.

Az előadók sorát dr. Szabó József nyá. alezredes, hadtörténész zárta, aki az I. világháború 100. évfordulójához kapcsolódóan az áldozatokra emlékezett, és felelevenítette azt a történelmi kort bizonyítva, milyen károkat okoztak azok az évek a mai kor embere mellett, hazánknak is.

A rendezvény az Emlékmű megkoszorúzásával ért végett. A Honvédelmi Minisztérium, az önkormányzat, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők mellett, a 12 kezdeményező szervezet koszorúját és a lakosság virágait helyezték el. A Szózat, majd a Magyar Takarodó elhangzását követően a résztvevők gyertyagyújtással emlékeztek meg az áldozatokról.

5TothTisztelgokjoFontos a 12 civil szervezet kezdeményezése, amely mellé állt a XIII. kerületi önkormányzat és anyagilag is támogatta 40 millió forinttal. Így az I. világháború befejezésének 100. évfordulóján megvalósult az Emlékmű, melyet a HM támogatásával katonai tiszteletadással avattak fel. 1Emlekmujo

A civil szervezetek, amelyek kezdeményezés élére álltak: Angyalföldi Polgárőrszervezet, Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, Bajtársainkért Alapítvány, Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, Békefenntartó Bajtársi Egyesülete, Gidófalvy Emlékbizottság, Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége, Honvédség és Társadalom Baráti Köre, Magyar Tartalékosok Szövetsége, Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület, MEASZ XIII. Kerületi Szervezete, XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és számos önkéntes, akik fontosnak érezték az emlékmű felállítását.

Az emlékmű alkotója: Blaskó János szobrászművész. Az emlékműnek otthont adó parkot is felújították.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.