Search
hétfő 22 július 2024
  • :
  • :

Lovaskönyvek

Lovasszakkönyvek

Három lovaskönyvvel bővítette sorozatát – A láthatatlan segítségek titka, A lovasedző, Sportlovak és lovasterápiás lovak kiképzése – a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ).1NGYMjo

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programjának szerves részét képezi a fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában végzett terápiás, gyógyító munka, valamint terapeuták és parasport szakemberek akkreditált képzése és továbbképzése. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódik a lovaskönyvek kiadása is.

1EdviA terapeuták képzése során mutatkozott meg, hogy sok gyógytornásznak, pszichológusnak, gyógypedagógusoknak, de még leendő lovas parasport edzőnek is nehézséget okoz együtt dolgozni a terápiás eszközével, a lóval.

A terapeuta és a ló harmonikus együttműködése biztosítja a páciens számára azt a pozitív folyamatot, ami a beteget fejleszti, biztonságot ad neki. A terapeuták jobb minőségű képzése és munkájuk megkönnyítése érdekében jelentettük meg az itt bemutatott könyveket – mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón. 1Ajolovaglas

A könyvek ugyanakkor a terapeutákon kívül lovasedzőknek és lovasoknak is ajánlottak. A legrangosabb külföldi és magyar szakemberek sok évtizedes tudását és tapasztalatait foglalják össze, olyanokét, akik mind részt vesznek a magyarországi lovasterapeuták képzésében, továbbképzésében és vizsgáztatásában.

Isabelle von Neumann-Cosel évek óta oktatóként vesz részt az MLTSZ akkreditált lovasterápiás képzésein. A láthatatlan segítségek titka című könyvében tanácsokat ad a jó lovagláshoz, amely külsőre tetszetős, harmonikus, könnyed, mindeközben pedig ló és lovas kommunikációja szinte láthatatlan. A terapeuta és a ló közötti megfelelő kommunikáció a sikeres terápiás munkának is az egyik alapköve.

1LovasedzőKövy András a díjlovas-válogatott egykori szövetségi kapitánya, ma lovasedző, a Kaposvári Egyetem docense. A lovasedző című könyvében az oktatás örök alapkérdéseire keresi a választ: Mit tanítsunk? Mivel tanítsunk? Hogyan tanítsunk? Ki tanítson? A könyv a lovasok alapképzésével foglalkozik, külön kiemelve a sokoldalú képzést – szemben a korai specializálódással. A kötet legfontosabb témakörei a bánásmód a lóval, a lovasetika, a mentális és fizikális felkészültség, az elméleti képzés.

Sportlovak és lovasterápiás lovak kiképzése című könyvben három szerző – Bozori Gabriella, Kövy András és Németh Gábor – külön-külön fejezetekben foglalkozik saját szakterületével. 1Sportlovak

Kövy András a különböző sportlovak kiképzéséről, a díjlovaglásról, díjugratásról és a versenyzésről ír.

Bozori Gabriella a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának intézetvezetője, lovasterapeuta, egyetemi docens. Az ő nevéhez fűződnek a terápiás lovak kiválasztásáról, kiképzéséről, valamint a terápiás lovak alkalmassági vizsgájáról szóló fejezetek.

Németh Gábor elismert lókiképző és lovasedző, aki RA1-es lovasvizsgával rendelkezik, amely a legmagasabb németországi vizsgafokozat. A könyvben a fiatal lovaknak a kezdő lovastusa versenyekre történő felkészítéséról, kiképzéséről szóló fejezet fűződik a nevéhez.

Ezeket a hiánypótló szakmai könyveket az EMMI támogatásával jelentették meg.

Mindhárom könyv színes fotókkal és ábrákkal gazdagon illusztrált.

A könyveket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodájában – 1066 Bp. Teréz körút 24. – vagy Fóton az NGYSZ fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában – lehet megvenni 3000 Ft/db áron, illetve bővebb információ kérhető gabos.erika@gyermekmento.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.