Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

39. Budapesti Tavaszi Fesztivál! 1BTFlogo

Budapest ismét Európa pezsgő kulturális fővárosa lesz április 5 – 22 között, 18 napon át – jelentették be a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján.

1BtfdoraBán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja kiemelte, fontos számukra, hogy minél szélesebbre nyissák a kaput, a jelentősebb budapesti kőszínházak mellett bemutatkoznak a független alternatív teátrumok is. A Müpa, a Zeneakadémia, az Erkel Színház mellett kisebb koncerttermekben, különböző kerületek kulturális intézményeiben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban is jelen lesz a fesztivál. Ma már bátran kimondható, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál Európa egyik legjelentősebb tavaszi fesztiválja.

Káel Csaba, a Műpa vezérigazgatója, a fesztiválszervező Operatív Testület elnöke azt mondta, hogy a fesztivál a budapesti kulturális központok, játszóhelyek, és a város nagy méretű összefogásának, szép közös munkája. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően, olyan egyedi produkciók születnek, amelyek csak a Budapesti Tavaszi Fesztiválon láthatók. Kiemelte a fesztivál turisztikai vonzerejét is, hiszen az elmúlt évek hagyományait folytatva 2019-ben is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg az eseménysorozat.

10BTFPromenadHrotkoBalintA beharangozó sajtótájékoztatón jelen volt Dobozi Borbála csembalóművész, aki a Zsabó Fesztiválon lép majd fel, Goda Gábor az Artus társulat képviseletében, ő A Szél kapuja címmel készül premierre, és Zentai Márk dalszerző.

Április 5-től hamisítatlan fesztiválhangulat tölti majd be az egész várost: a hagyományoknak megfelelően fesztiválnyitó promenád köszönti a tavaszt. Az Akvárium Tavasz Teraszon a fesztivál teljes ideje alatt a hazai könnyűzenei élet legkülönbözőbb stílusú előadói, együttesei adnak ingyenes akusztikus koncerteket, érkezik a hamburgi techno-rezesbanda, a Meute és az amerikai dalszerző-énekes, Laura Gibson, de a fesztiválon ünnepli 1. születésnapját a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektje, a POKET is.

Idén is kulcsfontosságú szerepet tölt be Liszt Ferenc alakja és művészete a fesztiválon. Április 11-én a Faust-szimfóniával áll színpadra Ric Furmann, Hamar Zsolt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Liszt-dalokkal kápráztatja el a közönséget Kolonits Klára és Zsoldos Bálint a BMC Koncerttermében, és Liszt-műsorral készül a Philharmonia Chor Stuttgart is. Április 16-án Liszt Orfeusza és 1. (Esz-dúr) zongoraversenye csendül fel Ránki Fülöp zongoraművész és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában.

A fesztivál minden évben egy-egy ország kulturális gazdagságát állítja a reflektorfénybe. Idén az orosz kultúra világsztárjai és különleges bemutatói lesz látható – hallható. A fesztivál nyitókoncertje is egy orosz kapcsolódású komolyzenei szenzáció lesz: Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját, a Hovanscsinát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János különleges rekonstrukciójában szólaltatják meg Kovács János vezényletével.

12BTFMariinszkijBudapestre látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere Valerij Gergijev, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Jolántát, Csajkovszkij utolsó, egyfelvonásos operáját eredeti formájában vezényli a Mariinszkij Zenekar élén.

A fesztivál zárónapján pedig az Erkel Színházban találkozhatunk vele, amikor a Mariinszkij Színház Balettegyüttese áll színpadra és Prokofjev varázslatos balettmeséjét, a Hamupipőkét vezényli.

Orosz kapcsolódású programok

A Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, orosz komponisták művei csendülnek fel Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az orosz tematikához illeszkedve többek között Muszorgszkij-művekkel készül, az est szólistája Ránki Dezső zongoraművész. Stravinsky kompozíciói is felcsendülnek Baráti Kristóf hegedűművész és a Kodály Filharmonikusok Debrecen közös estjén, melyre a fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján kerül sor.

9BTFudapesArtWeekA Budapest Art Week kiállításain pedig olyan elismert orosz alkotók munkáival is találkozhatunk – együttműködve a moszkvai Garage Múzeum kurátorával –, akiket Magyarországon még nem láthatott a közönség.

Ínyencségekből válogathatnak a jazz-kedvelők 6BTFSnetberger

A Magyar Jazz Ünnepén, a hazai jazzélet egyik legrangosabb eseményén olyan kiváló formációk követik egymást, mint az Oláh Dezső Trió, a Hajdu Klára Quartet, a Varga Bendegúz Quintet, a Révész Richárd Latin Trió és a Budapest Jazz Orchestra.

Snétberger Ferenc szólókoncertje és a Párizsban élő zseniális magyar bőgős zenekara, a Szandai Mátyás Quartet is páratlan élményeket ígér. A bossa nova koronázatlan királynője, a brazil származású, New Yorkban született Bebel Gilberto dupla koncerttel örvendezteti meg hazai rajongóit, az észt zongorista, Kristjan Randalu pedig a legendás amerikai szaxofonossal, David Liebmannal értelmezi újra az Egy kiállítás képei című Muszorgszkij-remekművet.

3BTFWigamaLekkoA Prince által felfedezett souldíva, Judith Hill új albumával érkezik, 7 év után különleges látványvilágú koncerttel tér vissza az összetéveszthetetlen hangú Miczura Mónika „Mitsou”, a UNITED IN SOUND: Cosmic Forces of Oneness című esten a modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, az Abáse napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusait – köztük Etuk Ubong jazztrombitást és a kologo mesterét, Stevo Atambirét – hozza el egyenesen Ghánából és Nigériából.

Először lép fel hazánkban a francia L.E.J., és több kiváló hazai formáció is lemezbemutatóval készül a fesztiválra: a Mork legénysége az A38 Hajón, Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor zenekara, a Wigama Lekko pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be új albumát.

A táncművészet rajongói is örülhetnek

A Mariinszkij Színház Balettegyüttese a társulat egyik legsikeresebb és több mint másfél évtizede repertoáron tartott balett előadásával érkezik. Richard Wherlock brit koreográfus és a Ballett Theater Basel lenyűgöző, Tevje című balettje is Budapestre látogat. Visszatérnek hazánkba a vertikális tánc úttörői, azaz az amerikai BANDALOOP, SUNNY című koreográfiáját hozza el Emanuel Gat. A Nemzeti Táncszínházban pedig A Szél kapuja címmel készül premierre az Artus – Goda Gábor társulata.

Idén is lesz Zsabó Fesztivál

Ezúttal az orosz és más szláv nyelvű régiók barokk kultúrája és régizenéje lesz a középpontba: jön a Hof-Musici Baroque Ensemble, Dobozy Borbála csembalóművész a 18. századi, billentyűs hangszerre írt zene egyik legavatottabb tolmácsolójaként cseh mesterek műveit játssza, és itt lesz az orosz régizene egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Alekszej Ljubimov, valamint a Concerto Armonico is.

A fesztivál két és fél hetében kamarazenei csemegék és nagyzenekari különlegességek követik egymást: cigányzene és jazz által inspirált Ravel-kompozíciók és az orosz tematika jegyében egy pompás szonáta Prokofjevtől – mindez április 13-án, két fantasztikus muzsikussal, Oláh Vilmossal és Balog Józseffel. A magyar származású, több mint négy évtizede külföldön dolgozó világhírű karmester, Janos Acs pedig Leoncavallo Requiemjének nagyzenekari változatát dirigálja majd a fesztiválon, mely átirat először hangzik el koncertteremben.

Képzőművészet és fotóművészet

A Szépművészeti Múzeum április 5-én az itáliai reneszánsz géniuszának, Michelangelo rajzművészetének szentel kiállítást. A képzőművészeti hét lehetőséget ad arra is, hogy nemzetközi színtéren is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériák és vezető múzeumok gyűjteményeibe nyerhessünk bepillantást, közel 70 helyszínen.

A Tavasz Fesztivál részeként a Robert Capa Kortárs Fotográfia Központban nyíló 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás a magyar fotóriporteri szakma legnagyobb seregszemléje. 5BTFlogo

A fesztivál programjairól bővebb információ megtalálható és jegyek vásárolhatók a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a honlapon: www.btf.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.