Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

MVM Koncertek – David Fray

MVM Koncertek – David Fray

4Fray2019. március 4. (hétfő), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem Goldberg-variációk. Aki a Goldberg-variációk előadására vállalkozik, nemcsak ritka állóképességgel kell, hogy rendelkezzen, de különleges szellemi kihívásnak is meg kell felelnie. Johann Sebastian Bach egyetlen variációsorozata a műfaji kereteken túllépve egész világot foglal magában, egyetlen témából kibontva. Hosszú időn keresztül mellőzött műnek számított, a 20. század második felében az érdeklődés középpontjába került, és azóta nemcsak a csembalisták, de a Bach muzsikája iránt affinitást érző zongoristák repertoárjáról sem hiányozhat.

Napjaink egyik legizgalmasabb és legértőbb Bach-játékosa, a francia David Fray magától értetődő természetességgel tűzi budapesti koncertjének műsorára a billentyűs irodalom eme magnum opusát. A fiatal francia zongoraművész persze nem ismeretlen a magyar közönség számára, érzékeny és kifinomult játékával már többször elkápráztatta a budapesti hallgatóságot – a mostani alkalmat igazán kár lenne elszalasztani.

2FeayDavid Fray a francia zenei élet egyik kiválósága, nem csupán meggyőző muzikalitásának és technikai tudásának, hanem újító és érzékeny interpretációinak köszönhetően is. Vezető zenekarok szólistájaként gyakran működik együtt olyan neves karmesterekkel, mint Riccardo Muti, Kurt Masur, Christoph Eschenbach és Daniele Gatti. Szerte a világon ad szólókoncerteket, olyan híres helyszíneken lépett fel, mint a párizsi Cité de la Musique, az amszterdami Concertgebouw, a Wigmore Hall Londonban, a bécsi Musikverein. 2010 novemberében a New York-i Carnegie Hallban debütált szólóesttel.

David Fray négyéves korában kezdett zongorázni, majd tanulmányait Jacques Rouvier-vel folytatta a National Superior Conservatory of Music diákjaként Párizsban, ahol kitűnő eredménnyel diplomázott. Művészi pályáján olyan kiváló művészek támogatták, mint Dimitri Bashkirov, Menahem Pressler, Paul Badura-Skoda, Christoph Eschenbach és Pierre Boulez. David Fray felvételei a Virgin Classics kiadásában jelennek meg. Első Bach- és Boulez-CD-jét a „Le Soir” és a „London Times” az év legjobb felvételének tartotta. Második albuma Bach versenyműveket tartalmaz, harmadik CD-jét pedig Schubertnek szentelte. 2008-ban Bruno Monsaingeon készített egyórás dokumentumfilmet a fiatal művésszel.

Vezető zenekarokkal és olyan kiváló karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Pierre Boulez, Paavo Jarvi, Kurt Masur, Riccardo Muti, Esa-Pekka. Zenekari fellépései közt egyaránt megtalálhatóak a Londoni Filharmonikusok, a Royal Concertgebouw, a Bayerische Rundfunk, a Deutsche Sinfonie Orchester, az Orchestra del Teatro alla Scala, az Ochestra de Paris, a Boston Symphony, a San Francisco Symphony, a New York Philharmonic, a Chicago Symhpony és a Los Angeles Philharmonic. Számos díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhet, köztük az elismert német Echo Klassik Díj az Év Hangszeres Zenészének és a Ruhr Piano Fesztivál Fiatal Tehetségek díja. 2008-ban a BBC Music Magazin az év felfedezettjének nevezte.

Számos díjjal és kitüntetéssel is büszkélkedhet, többek között 2004-ben a Montreáli Nemzetközi Zenei Versenyen második díjas lett, és elnyerte egy kortárs kanadai zeneszerző művének legjobb előadásáért járó díjat is. David Fray, zongoraművész Web: http://davidfraymusic.com

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Társszervező: Besszer Koncert Kft. Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.jakobikoncert.hu vagy a www.azongora.hu honlapokon a Jegyvásárlás menüpontban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.