Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Budapest az európai legjobb úti cél

European Best Destinations – Budapest az európai legjobb úti cél

Budapest főpolgármestere 2019. március 7-én átvette a „Budapest az európai legjobb úti cél” díjat Maximilien Lejeune-től, az European Best Destination vezetőjétől a Városházán. A díjra 2019. január 15. és február 5. között lehetett szavazni. Budapest 62 128 szavazatot kapott.

Maximilien Lejeune, az European Best Destination vezetője beszédében elmondta, hogy a Budapestre voksolók szavazatainak 77 százaléka Magyarországon kívüli országból származik, főként az Egyesült Királyságból, USA-ból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból. Így Budapest győzelme meggyőző és elsöprő.

A European Best Destinations díj célja az európai turizmus és kultúra népszerűsítése – már 10 éve mutat utat a világutazóknak, szorosan együttműködik a kontinens legnagyobb desztinációs és turisztikai hivatalaival, valamint Az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózattal és turisták tízmillióinak nyújt segítséget a legmegfelelőbb úti cél kiválasztásában. A mostani szavazáson 153 országból közel félmillió voks érkezett.

A legjobb desztináció egész évre szóló promócióban részesül a European Best Destinations weboldalon, a legrangosabb nemzetközi utazási, gazdasági és életmód médiumokban, számos social media felületen és utazási portálon. A legjobb úti célra érkező turisták száma korábbi tapasztalatok alapján várhatóan jelentősen emelkedni fog a versenyt szervező cég egész éves kampányának köszönhetően. A legjobb úti cél egy éven keresztül használhatja a “legjobb európai úti cél” címet és logót.

Tarlós István, a főpolgármester kiemelte, hogy a versenyben Budapest győzelme egyértelmű volt, a magyar főváros több szavazatot kapott, mint Párizs, Athén, London vagy akár Firenze. A kormány és a főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy Budapestet élhető, szerethető és egészségesen fejlődő várossá tegye.

3BpAz „Európai legjobb úti cél” díj azért is különösen fontos, mert kiérdemléséhez a világ minden tájáról érkező, több tízezer utazó szavazata volt szükséges – hangsúlyozta a főpolgármester. Kivételes elismerés – mint ahogy azt az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet a díj elnyeréséről tájékoztató levelében írta – “tíz év munkájának a gyümölcse, ez idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat és utazókat vonz a világ minden részéről.

A legjobb európai út célok 2019-ben: 1. Budapest, Magyarország, 2. Braga, Portugália, 3. Monte Isola, Olaszország, 4. Metz, Franciaország, 5. Poznan, Lengyelország, 6. Malaga, Spanyolország, 7. Genf, Svájc, 8. Cavtat, Horvátország, 9. Pozsony, Szlovákia, 10. Sainte-Maxime, Franciaország, 11. Dinant, Belgium, 12. Athén, Görögország, 13. Kotor, Montenegró, 14. Riga, Lettország, 15. Firenze, Olaszország.

2PolgKorábban egyik díjnyertes európai úti cél sem részesült ilyen mértékű nemzetközi támogatásban, azaz szerezhetett ennyi szavazatot saját országán kívül – mondta el Bán Teodóra, a kampányt menedzselő Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője.

A sajtótájékoztatón – többek között – részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesek. Dr. Sára Botond a VIII. kerület, Dr. Bácskai János a IX. kerület polgármesterei és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője. A tájékoztatót vezette: Szűcs Somlyó Mária, kommunikációs igazgató.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.