Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Mapei beruházás

Átadták a Mapei Kft. új gyárát

Sóskúton átadták, 2019. március 20-án a Mapei kft. 2,8 milliárd forintos beruházását, amely robottechnológia bevezetésével teszi hatékonyabbá a gyártás folyamatait,  valamint 15 ezer négyzetméterre bővítették a raktár kapacitást is.

Az eseményen részt vett Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, aki köszöntőjében elmondta, hogy ez a beruházás következménye annak a gazdasági fejlődésnek, ami az elmúlt években Magyarországon megvalósulhatott. Majd hozzátette, a beruházás létrejöttének, fontos előfeltétele a jó partnerségi együttműködés, az erős gazdaság, ami az alapja, illetve a záloga annak, hogy azon belül is legyen egy erős magyar ipari teljesítmény. A hazai gazdaság robosztus növekedési pályára állt, a gazdaság növekedése a múlt évben meghaladta a 4,8%-ot, a foglalkoztatás rekordszinten áll, a munkanélküliség 4% alá csökkent, az ipar a tavalyi évben 3,6%-kal növekedett.

5VeronicaVeronica Squinzi a Mapei Csoport globális fejlesztési igazgatója szerint olaszok vagyunk Olaszországban, magyarok vagyunk Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy így jobban meg tudjuk ismerni az országot, a helyi igényeket, és kifejleszthetünk olyan termékeket is, amelyek illeszkednek a piaci igényekhez. Ennek köszönhetjük a sikereinket. Ez a beruházás pedig annak a bizonyítéka, hogy hiszünk a piacban.

A vállalat bízik a magyar gazdaságban, bízik az építőipar tartós növekedésében – jelentette be Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője. Mint mondta, szeretnének tevékenyen hozzá is járulni a beruházásukkal, minden tudásukkal, egészség és környezetbarát termékeikkel. Segíteni szeretnék az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában.

A rendezvényen részt vett Kőnig Ferenc, Sóskút polgármestere is, aki arról beszélt, hogy a Mapei kft -nak sokat köszönhet, nem csak az adózásukkal segítik a települést, hanem munkamorál szempontjából egy olyan példa mindenki számára, amely pozitív minta! Mint mondta, a Mapei-hez bekerülni dolgozni, csak kihalásos módon lehet, ami egyrészt a dolgozói hűséget, másrészt a munkáltatói megbecsülést mutatja.

2raktarRobotizálásra kerültek a gyártási folyamat egyes részei, a logisztikai és csomagolási végfolyamatokat automatizáló robot végzi, amelyet Sofiának neveztek el. A gyártókapacitás egy új, gravitációs rendszerű, energiatakarékos gyártósorral 55 ezer tonnáról 110 ezer tonnára nőtt, valamint egy 800 tonnás, beton-adalékszer gyártást segítő speciális keverőgéppel bővült.

Markovich Béla elmondta, hogy ha jelenlegi ütemben növekszik a kereslet az év végéig, nem lesz elég a beruházással kétszeresére nőtt gyártókapacitás sem. Bár a vállalat 16%-os növekedést tervezett idénre, az elmúlt hónapok növekedése ezt jóval meghaladta.

5MarkovichA 19 új munkahelyet teremtő beruházás keretében bővültek az üzem szociális helyiségei is: 40 személyes étkező, konditerem, öltözők, kerékpár és motorkerékpár tároló került kialakításra.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyag gyártás, és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre. A cég jelenleg 176 főt foglalkoztat, forgalma 2018-ban 16,44 milliárd forint volt. Évente több mint 65 000 tonna terméket állít elő, Sóskúton lévő 15 ezer négyzetméter területű gyárában.

A szakemberhiány és a szakember utánpótlás problémájának megoldásába tevékenyen részt vesz a vállalat. 2018-ban 7347 szakember számára biztosított szakmai és üzleti témájú képzéseket, 700 gyermek és fiatal számára tartott előadásokat az építőipari szakmákról. A cég által alapított Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak száma jelenleg 1296 fő.

A 2015-ben megalapította a Mesterek Mestere díjat. Az évente átadásra kerülő díj célja elismerni a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját.

1937-ben Milanóban alapított Mapei a világ legnagyobb gyártó cége az építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok terén. A 60-as évektől kezdve nemzetközi terjeszkedési stratégiát követ azért, hogy közelebb kerüljön a helyi igényekhez, és hogy a szállítási költségeket minimálisra csökkentse. Jelenleg a MAPEI Csoport a világ 5 kontinensén 35 országban tevékenykedik, 81 leányvállalatból és 70 gyártóegységből áll.

Honlap: www.mapei.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.