Search
péntek 14 június 2024
  • :
  • :

Magyar Rádió 2019/20.

Meghirdették a Magyar Rádió Művészeti Együttesei 2019/20. évad bérletsorozatát

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei a 2019/20. évadban is gazdag és változatos kínálattal várják a zenebarátokat. 300 év mérhetetlenül bőséges zenei kincsestárából válogattak: a jól ismert és kedvelt zeneművek mellett, elfeledett kincsekről fújják le a port és mutatják be azokat a szépségeket, melyekkel gazdagabbá tehetik a koncert-repertoárt.

1VasaryVásáry Tamás harmadik éve folyó nagy Beethoven-ciklusa a végéhez érkezik. A nyitányok és zongoraversenyek mellett a zeneakadémiai koncertsorozat zárásaként a Krisztus az Olajfák hegyén c. oratórium hangzik el. A versenyművek szólistái apa és fia: Ránki Dezső és Ránki Fülöp lesznek.

A Beethoven-ciklus folytatásaként – azzal egyidejűleg is – már megvásárolható Vásáry Tamás újabb koncertsorozata, melyben Robert Schumann életművének legfontosabb zenekari darabjait tűzték műsora. A négy szimfónia és a három versenymű mellett elhangzik két nyitány és végezetül a gyönyörű „idill-oratórium”: Az éden és a Peri. A ciklus szólistái: Oláh Vilmos (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Fülei Balázs (zongora).

Verdi, R. Strauss, Leoncavallo és Csajkovszkij emblematikus remekművei hangzanak el olyan sztárok előadásában, mint José Cura, aki Verdi Requiemjét dirigálja és a Bajazzók címszerepét énekli. Rost Andrea, a Négy utolsó énekkel és a Rózsalovag zárójelenetében lép színpadra. Kobayashi Ken-Ichiro keze alatt megszólal Csajkovszkij 5. szimfóniája. Mellettük további kiváló művészek, Sümegi Esztertől Pasztircsák Polinán keresztül Rohmann Dittáig, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, és még sokan mások fémjelzik a legmagasabb szintű zenei előadó-művészetet a következő évadban.

3MRA zeneakadémiai Dohnányi bérlet változatos zenei kínálatában Camilla Hoitenga kiváló német fuvolaművész szólaltatja meg az Eötvös Intézet és a Rádiózenekar számára komponált Alex Nante-fuvolaverseny ősbemutatóját Stravinsky, Kodály és R. Strauss népszerű műveinek társaságában, a fiatal tajvani karmester, Su-Han Yang irányításával.

Egyedi zenei szenzációnak ígérkezik José Cura: Montezuma és a rőt pap című operájának ősbemutatója a szerző vezényletével: az időnként mulatságos, máskor szürreális történetben a gazdag argentin utazó a velencei karneválon Montezuma jelmezében találkozik Vivaldival, Händellel és D. Scarlattival, majd közösen hallgatják meg Vivaldi: Montezuma c. operájának főpróbáját…

A budapesti közönség kedvence, Carlo Montanaro karmester estjén az eredeti változatban hallhatjuk Mozart népszerű A-dúr klarinétversenyét, melyet a szerző eredetileg az úgynevezett basszetklarinétra komponált, és mely Varga Gábor előadásában ebben a változatban különös meglepetéseket tartogat.

Vajda Gergely vezényletével Britten és Debussy „tenger-zenéi” mellett megidézik Szent Ferenc emlékét Liszt Ferenc és Orbán György szépséges műveivel, Sümegi Eszter énekszólójával.

Kovács János Smetana: Hazám című ciklusából és Leoš Janáček műveiből állította össze műsorát: a drámai erejű Taras Bulba mellett Jenufa áriája és a döbbenetesen katartikus opera zárójelenete elevenedik meg, végül a grandiózus Sinfonietta zárja a bérletsorozatot.

A nagy sikerű Mátyás-templomi Anno Sacri sorozat folytatásaként „Barokk felfedezésekre” invitálják a közönséget a korszak négy legfényesebb csillaga: Bach, Vivaldi, Telemann és Händel kompozícióival. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa mellett rangos vendég-szólisták szólaknak meg: Tomáš Šelc, a neves pozsonyi basszista, Erik Bosgraaf, a világ egyik legkiválóbb furulyaművésze, és Dmitry Sinkovsky, aki korábban már hegedűművészként és kontratenor énekesként is lenyűgözte a budapesti közönséget. A sorozat megkoronázásának három ékköve Vivaldi, Telemann és Bach Magnificatja lesz.

A Magyar Rádió Énekkarának Sapszon bérletében a Pesti Vigadóban az énekkari irodalom emblematikus alkotásai szólalnak meg, melyek a legkiválóbb énekkarok számára is komoly kihívást jelentenek. Csillag Béni, aki vezető holland kórusok karnagya, Rossini: Kis ünnepi miséjét vezényli, a vezető karnagy Pad Zoltán pedig két grandiózus vecsernyét, Rachmaninov Vesperását és Monteverdi Vespróját tűzi műsorra. A negyedik hangversenyen a bérlet névadójának ugyancsak hírneves fia, ifj. Sapszon Ferenc vendégszereplése bensőséges, spirituális hangulatú koncert-élményt ígér.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa idén ünnepli alapításának 65. évfordulóját. A jubileumi évben számos fontos felkérésnek tesznek eleget Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt. A kórus fellép a Müpában, a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a BMC-ben, Székesfehérváron, Pozsonyban, Nagyszombatban, Brnoban, Valticében és Prágában.

1LogoAz ünnepi évet lezáró koncert december 15-én lesz a Zeneakadémián, meglepetés-közreműködőkkel.

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei bérleteit május 15-ig kedvezményesen árusítják, ezzel kívánják megkönnyíteni azt, hogy minden érdeklődő zenebarát velük tarthasson az előttünk álló évad zenei barangolásain és felfedezésein.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.