Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Ochota

Ochota park Angyalföldön

A Budapest XIII. kerület testvérvárosáról Varsó egyik kerületéről, a lengyel-magyar barátság jegyében nevezték el 2019. március 26-án Angyalföldön az Országbíró sétány melletti közterületet Ochota parknak. Az átadó ünnepségen beszédet mondott Tóth József polgármester mellett Varsó Ochota kerületének polgármestere, Katarzyna Legiewicz is.

A rendezvényen megtudtuk, hogy Varsó Ochota kerületével az együttműködés a magyarországi önkormányzatiság első választási ciklusában kezdődött. Az együttműködési megállapodást 1993-ban írták alá, a kapcsolat azóta is intenzív, számos területre kiterjedő, mint a kulturális együttműködések, diákok táboroztatása. 2018-ban az együttműködés 25. évfordulója alkalmából tett ígéretet dr. Tóth József polgármester arra, hogy a kerületben közpark viselje Ochota nevét.

1KorusAz ünnepség során elsőként az ochotai J. Wasowskiego Studio Wolkalne csoport énekelt, majd ezt követően dr. Tóth József polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét. Felidézte a lengyel-magyar történelmi szövetség egyes állomásait, valamint azt, amikor ő maga is szavazatával támogatta 2007-ben az Országgyűlésben a lengyel-magyar barátság napjának hivatalossá tételét. Köszönte az együttműködést kezdeményezők munkáját és örömét fejezte ki, hogy Varsó újbóli közigazgatási átszervezése után „visszakaptuk” Ochotát. Beszédének végeztével emlékül egy Ochota parkot jelölő utcanévtáblát nyújtott át a testvérváros polgármester asszonyának.

Katarzyna Legiewicz polgármester asszony köszönetet mondott azért, hogy egy gyönyörű park viselheti otthonának nevét, ezzel még jobban elmélyítve a két testvérkerület kapcsolatát. Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is békés együttműködésben építhetnek egy nyugodt Európát.

A polgármesteri köszöntőket követően időkapszulát helyeztek el, melybe a ma érvényes lengyel és magyar pénz címletek, a két kerület testvérvárosi együttműködési megállapodása, emléklap, közös eseményekről készült fotók, és a kerületek újságjainak legfrissebb számai kerültek.

Majd a kerület díszpolgára, Spiró György beszélt a lengyel-magyar barátságról. Szólt Ochota jelentéséről (magyarul jókedv). A 12. századtól kezdődően tett történeti áttekintést az egykori falu fejlődéséről, amelynek például 1880-ban 803 lakosa volt. A település Varsóhoz csatolása a II. világháború idején történt.

1CsoportCimAz ünnepi parkátadó végén Katarzyna Legiewicz és dr. Tóth József közösen leplezték le azt a testvérvárosi emlékkövet, melynek szövege:

„Ochota, Varsó dinamikusan fejlődő, a városközponttal szomszédos kerülete. Nevét – amely magyarul jókedvet jelent – a krakkói országút melletti egykori kocsmáról kapta. 1238-tól évszázadokon át királyi falu része volt. A 19. századtól indult jelentős fejlődésnek. Területe mintegy 10 km2. Jelenleg több mint 90 ezren lakják. A lengyel főváros 18 kerülete közül az egyik legnagyobb népsűrűségű. Jellegzetes épületei a korábbi évtizedekben épült hat-nyolcemeletes házak és az új lakótelepek. Magas házai látványosak. Népszerű négy felsőfokú oktatási intézménye, színháza, kulturális központja és két sportklubja. Jellemző épülete a Polgármesteri Hivatal, amely eredetileg 1955-ben a varsói VIT-re, a külföldi vendégek szállásául épült.

4KozonsegAz eseményen részt vett Jerzy Snopek úr, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Malgorzata Radwan-Vass a Lengyel Nagykövetség politikai-közgazdasági osztály vezetője, Hiszékeny Dezső, Borszéki Gyula, Holopné Schramek Kornélia, önkormányzati képviselők, a kerület lakósai, a sajtó képviselői …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.