Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

1RomanA Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseménye kapcsán az olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello, és más kortársaik mintegy 80 rajzát felvonultató kiállítás nyílt „A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet” címmel, április 5-én, a Szépművészeti Múzeumban.

Az olasz reneszánsz nagy mestereinek művészetét bemutató tárlatnak a Szépművészeti Múzeum nemrég megújult kiállítóterei adnak otthont – mondta el a fesztivált megnyitó köszöntőjében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A BTF 38 éve vonultatja fel a magyar és nemzetközi kultúra kincseit és a fesztiválnak köszönhetően a következő 18 napban ismét “Budapestre szegeződik a világ szeme.

Tarlós István főpolgármester kiemelte, hogy Michelangelo monumentális életműve mintegy 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek. A BTF programjainak szinte zavarba ejtő bőségét 2019. április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, számos világsztár fellépése várja a közönséget.

1MichelangeloKáel Csaba, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke szerint a BTF kiállításai a magyar és a nemzetközi képzőművészet nagy alakjainak munkáit vonultatják fel Michelangelótól a kortársakig.

Bán Teodóra, Operatív Testület tagja a fesztivál turizmusra gyakorolt jelentős hatását méltatta.

A 2019. június 30-ig megtekinthető kiállításra Michelangelo harminc alaktanulmányát kölcsönözték a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból.

Az eseményen részt vett Marzia Faietti, a firenzei Uffizi Képtár Grafikai Gyűjteményének igazgatója is, aki emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a világ több nagy múzeuma is kiállítást szentelt Michelangelo művészetének. Mint mondta, komoly kihívás Michelangelo rajzművészetét új nézőpontból megközelíteni, a Szépművészeti Múzeum munkatársai azonban mégis kiválóan megoldották ezt a feladatot.

OlaszA fesztivál első hétvégéje is már számtalan zenei csemegét tartogat: a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János rekonstrukciójában, Kovács János vezényletével szólaltatják meg Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját.

Itt lesz Jordi Savall és együttese, az Hesperion XXI, jön Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, és a tavalyi nagy sikerű debütálás után idén is visszatér a Zsabó Fesztivál, amely ezúttal az orosz és más szláv nyelvű régiók barokk kultúráját és régi zenéjét helyezi középpontba.

Fellép a Hof-Musici Baroque Ensemble, Dobozy Borbála csembalóművész a 18. századi, billentyűs hangszerre írt zene egyik legavatottabb tolmácsolójaként cseh mesterek műveit játssza, és itt lesz az orosz régizene egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Alekszej Ljubimov, valamint a Concerto Armonico is.

Számtalan rajongó várja a vertikális tánc amerikai úttörője, a BANDALOOP fellépését is, akik a Müpa Fesztivál Színházában tartják Strings című előadásuk európai premierjét, sőt, a Müpa falain is táncra perdülnek szombaton és vasárnap 20h-tól, a két kültéri látványos produkció ingyenesen megtekinthető.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál védjegyévé vált, hogy a fellépők rendhagyó, máshol-máskor nem látható programmal készülnek, számtalan alkotás és formáció itt látható-hallható először, több különleges együttműködést, magyarországi bemutatót, új, formabontó helyszínt ünnepel a fesztivál minden műfajban. A nyitóhétvégén mutatja be vadonatúj lemezét a YOULI zenekar, a modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, a Mabon Dawud Republic, és az Abáse néven szólóprojektet indító Bognár Szabolcs pedig napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusaival lép színpadra az A38 Hajón. A rendkívülinek ígérkező programra a vendégművészek Ghánából és Nigériából érkeznek.

A jazzkedvelők is igazi ínyencségekből válogathatnak ebben az évben: a nyitóhétvégén, a Magyar Jazz Ünnepén, a hazai jazzélet egyik legrangosabb eseményén olyan kiváló formációk követik egymást, mint az Oláh Dezső Trió, a Hajdu Klára Quartet, a Varga Bendegúz Quintet, a Révész Richárd Latin Trió és a Budapest Jazz Orchestra. Snétberger Ferenc április 6-i szólókoncertje, valamint a Párizsban élő zseniális magyar bőgős zenekara, a Szandai Mátyás Quartet is páratlan élményeket ígér április 16-án.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is a nemzetközi művészeti élet legendáit hozza el Budapestre: a fesztivál orosz tematikájának részeként hazánkba látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere Valerij Gergijev, aki április 20-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben saját együttesét, a Mariinszkij Színház Zenekarát vezényli és egy igazi különlegességgel, egy ritkán hallható Csajkovszkij-remekművel, a szerző utolsó, egyfelvonásos operájával, a Jolántával áll színpadra. Gergijev a mű koncerttermi előadásával már meghódította Barcelona és Hamburg közönségét: a budapesti este is életre szóló élményt ígér. Hasonlóképp felejthetetlen pillanatokat garantálnak a Mariinszkij Balettegyüttes világklasszis táncművészei, akik az egyik legsikeresebb előadásukkal, a Hamupipőkével érkeznek hazánkba. Először látogat Budapestre a szemtelenül fiatal és káprázatosan tehetséges zongoraművész, Ji, és a Grammy-díjas zeneszerző és karnagy, Eric Whitacre is. Varázslatos áriákkal érkezik a máltai sztártenor, Joseph Calleja, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet tölti be fantasztikus hangjával az amerikai-japán souldíva, Judith Hill is.

A fesztivál keretében Budapest legfontosabb kulturális intézményei, a főváros legizgalmasabb koncerttermei, színházai, játszóhelyei, valamint 70 kiállítótér, múzeum és műterem nyitja meg kapuit.

A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók meg.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.