Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Szováta Park

Szováta Parkot avattak

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Szováta Parkot Budapest XIII. kerületében dr. Tóth József polgármester és Fülöp László Zsolt Szováta polgármestere április 11-én.

Az ünnepi parkátadó befejezéseként a két polgármester közösen testvérvárosi emlékkövet is felavattak. Az Együttműködési Megállapodást még 1998. április 16-án írta alá Mátyás Endre polgármester és dr. Tóth József polgármester Budapesten. Most az ünnepi műsorban a Szovátai Intermezzó Kamarakórust hallhattuk.

A Szováta Park avató ünnepségen és a Testvérvárosi Emlékkö avatáson részt vett Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a kerület lakósai, a sajtó képviselői …

Szováta Erdélyben, a Korond patak és a felső Kis-Küküllő völgyében elterülő úgynevezett Sóvidék legészakibb települése. A sóhegyekben történt sóbányászat az őskorig vezethető vissza, akárcsak a sóstavaknak a gyógycélra való használata. A településről az első említés 1578-ban történt, rá öt évre már faluként tartják nyilván Szovátát. Az 1562-es székely felkelés leverése után fejedelmi tulajdonba került bányákat a környező falvakból letelepedett sóőr családok őrizték. A következő évszázadban a kialakult melegtavak egyre ismertebbé váltak.

1SzovataCimA modern Szovátafürdő megteremtője Veress József volt. A mai Medve-tó alakulási folyamata 1875-ben kezdődött meg. Itt található a világ legnagyobb és Európa egyetlen heliotermikus, a napfény hatására 70°C hőmérsékletét is elérő tava. Egyedülálló az is, hogy a sósziklák közvetlen környékét zöld vegetáció borítja. Szovátának jelenleg öt sós tava van: a Medve-, a Mogyorósi-, a Fekete-, a Veres- és a Zöld-tó. A két világháború között már az ország egyik legdivatosabb fürdőhelyévé vált, ahova a román királyi család és Jászai Mari is többször ellátogatott. A település 1952-ben nyert városi ragot.

Az egykori székely ácsmesterek által készített villákat, majd az 1960-70-es években épült sokemeletes szállodákat jól egészítik ki a családi méretű vendéglátó egységek. A munkavállalásra a gyógyturizmuson kívül, a bútorgyár, a sajtgyár üzemei és a gyógynövények feldolgozása ad lehetőséget. A lakosok száma mintegy 13 000 fő.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.