Search
hétfő 26 február 2024
  • :
  • :

Sziget fesztivál 2019

Sziget fesztivál – Csatlakozz a Szeretet Forradalmához

Számtalan újdonsággal készülnek a szervezők a Sziget Fesztiválra, tudtuk meg az április 25-i beharangozó sajtótájékoztatón, melyet Kádár Tamás főszervező és Kardos József programigazgató tartott. Augusztus 7-13 között ismét benépesül a sziget. Hét nap, kilenc headliner a Nagyszínpadon, ahol beszél majd Jane Goodall, illetve Al Gore is üzen a Szitizeneknek a Love Revolution jegyében.

Kádár Tamás főszervező elmondta, hogy a tavaly hozzájuk érkezett pénzügyi befektetőnek köszönhetően több lehetőségük van nagy neveket meghívni. .

1KadarKét olyan nap is lesz, amelyre két kiemelt kategóriás főfellépő, headliner lép a rivalda fények elé. Az idei húzó nevek közé tartozik a nyitónapon augusztus 7-én játszó Ed Sheeran, Macklemore, a National, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft, Post Malone, Marin Garrix, a Florence + The Machine, Johnny Marr, illetve a zárónapon augusztus 13-án zenélő Twenty One Pilots és a Foo Fighters, amely 2,5 órás műsorral érkezik. Ahogy a főszervező fogalmazott, az idei felhozatalba minden fontosabb könnyűzenei műfaj legnagyobb nevét elhozzák.

Kádár Tamás szólt arról is, hogy a Sziget Zrt. mintegy 1,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, így ebből a pénzből vissza tudtak forgatni, amire azért is szükség volt, mert a fellépők költségei 20-30 százalékkal nőnek évről évre. Mint mondta, cél az újabb látogatócsúcs – tavaly több mint félmillióan szórakoztak a Szigeten egy hét alatt.

A Sziget fesztivál idei költségvetése meghaladja a tízmilliárd forintot. Idén a nagyszínpados fellépőkre 500 millióval többet tudnak költeni mint tavaly – tudtuk meg a Sziget főszervezőjétől.

A nagyszínpad melletti A38 sátorban lép fel Frank Turner, a Razorlight, a CHVRCHES, Xavier Rudd, James Blake, Richie Hawtin, a Broken Social Scene és a Metrik, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpad a hazai élmezőny mellett első alkalommal külföldieket is kínál, mások mellett Gili Yalót, a Shake Shake Gót, Stella Donnellyt vagy az Inspector Cluzót.

1KardosKardos József programigazgató elmondta, hogy folytatódik a Sziget tavaly indított Love Revolution kampánya, amely az emberi jogok védelmére, a rasszizmus elleni fellépésre, a zöld bolygó megóvására, a környezetvédelemre, valamint a háborúellenességre fókuszál. A kampány részeként az idei gazdag kulturális programkínálatban is megjelennek olyan témák, mint a környezettudatosság vagy az emberi jogok védelme.

A nagyszínpadon fontos társadalmi kérdésekre is felhívják a figyelmet a művészek. Köztük lesz Jane Goodall világhírű csimpánzkutató, aki videoüzenetben szól a szigetelőkhöz, illetve Al Gore egykori amerikai alelnök, a Climate Reality Project civil szervezet alapítója, akinek aktivistái prezentációt mutatnak be. Az amerikai táncos Drew Dollaz az oktatás fontosságáról beszél, a szudáni származású Emi Mahmoud, az UNHCR jószolgálati nagykövete slam poetryt ad elő a menekültproblémáról, a szintén táncos svájci Dakota és Nadia a családon belüli erőszak kérdését járja körül.

A Hungarikum falu a szentendrei Skanzen kiállítási sátrát hozza a Szigetre, ezúttal is színes és minőségi kínálattal jelentkezik a klasszikus, opera- és jazzszínpad, a Nagy Utcaszínház fellépője a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata lesz. A Cirque du Szigeten francia, etióp és kanadai társulat is bemutatkozik, a Német Turisztikai Hivatal a Bauhaus 100. évfordulója alkalmából virtuális térrel várja az érdeklődőket, a Magic Mirror sátorban ott lesz a Csillagok háborúja-saga egyik szereplője is, további helyszínek mellett hagyományosan sportzónát is kialakítanak.

Idén is kinyit a Civil Sziget, a Sátorok Határok Nélkül helyszín a migráció, a kulturális sokszínűség kérdéseivel foglalkozik, az amerikai gyökerű Sziget Portal projekt konténerstúdiójában Irakkal, a palesztin Gázával, Észak-Afrikával és számos más helyszínnel lehet élő kapcsolatot teremteni a befogadás és a tolerancia jegyében. A Színház és Táncsátor egyik előadását Marco Layera rendezi: olyan kiskorú chilei lányok mesélik el történeteiket, akik a családon belüli erőszak, a megfélemlítés, a kiközösítés áldozatai lettek. A dél-koreai Elephants Laugh előadásában Magyarországon élő menekültek szerepelnek.

Kádár Tamás elmondta, idén számtalan technikai újdonságot vezetnek be. Például a zuhanyozás zene mellett fog történni, amellyel a víztakarékosságra kívánják felhívni a figyelmet. Aki egy szám alatt fürdik meg az takarékosnak számít, ha két szám alatt zuhanyozik az pocsékol, akinek meg három kell, az már szinte bűnt követ el. Bevezetik a karszalaggal összekötött fizetős chipet, a Fesztiválfiókkal mindenki saját platformon vehet igénybe számos szolgáltatást. A tavalyról már ismert re-pohár rendszer idén is folytatódik, a műanyag tányérokat, -evőeszközöket, – szívószálakat és -zacskókat teljesen száműzik, a fesztivál területén komposztáló üzemet állítanak fel, amelyet az Óbudai-sziget rekultivációjára használnak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.