Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Asztalitenisz aranycsapat

Asztalitenisz aranycsapat

Az Újvárosháza Dísztermében köszöntötte Tarlós István főpolgármester az asztalitenisz aranycsapatot az 1979-es világbajnoki győzelmük 40. évfordulója alkalmából április 30-án. A főpolgármester a magyar sport XX. századi története egyik legváratlanabb és legdicsőségesebb győzelmének nevezte a Jónyer István, Gergely Gábor, Klampár Tibor, Kreisz Tibor és Takács János alkotta aranycsapatnak az észak-koreai vb-n elért elsőségét, amelynek értéke szerinte az angolok elleni legendás 6:3-as győzelemhez mérhető.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa és az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke azt mondta, ez a győzelem sosem évül el, s örökké szerepelni fog a dicsőséglistán. A Legfelsőbb Bíróság korábbi első embere szerint Jónyerék sikerének titka az elszántságban és az akaratban rejlett. Amit ők véghez vittek, az példamutatás a fiataloknak, hogy érdemes küzdeni, mert csak így lehet hírnevet szerezni a világban. Majd egy ajándékkosárral lepte meg az éppen 66. születésnapját ünneplő Klampár Tibort.

Bajkai István országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), az Aranycsapat Emlékév Testület alelnöke arra hívta fel a figyelmet, Gergelyék negyven éve úgy lettek világbajnokok, hogy kétszer is legyőzték Kínát, Klampár pedig hat ázsiait vert meg a küzdelmek során. Méltán lehetünk büszkék ezekre a fiúkra, mert a legelőkelőbb helyre emelték Magyarországot.

Ezt követően a “versenyzők” fogták kézbe a mikrofont, hogy egyenként elmondjanak egy-egy olyan történetet, amelyeket talán kevesen ismernek …

Jónyer István beszélt arról, miként faragta folyton az ütőjét, majd elcsukló hangon, meghatottan mondott köszönetet a sorsnak azért, hogy négy ilyen remek társat adott mellé. Klampár Tibor felidézte, miként fedezte fel, hogy a frissen ragasztott ütővel mennyire eredményesebben tud játszani, s ezt a módszert hogyan ismerte meg a világ.

Gergely Gábor azt hangsúlyozta, ha Klampár nem tölti „rendes” eltiltását 1975-ben, akkor már a kalkuttai vb-n is aranyérmes lehetett volna a magyar csapat.

2AranycsapatVidAz egyik tartalékos, Kreisz Tibor arról mesélt, hogy Klampár Tibor szobatársa volt, és mint mondta, Tibi és a többiek is nagyon alázatosak voltak, egyáltalán nem érzékeltették velük, a tartalékosokkal, hogy magasabb rendűek lennének.

A másik tartalékos, Takács János arról sztorizott, hogy Berczik Zoltán kapitány a phenjani világbajnokság előtt egy héttel Klampárral együtt kirúgta őket a válogatottból, mert éjszaka kiszöktek a tatai edzőtáborból, s csak azután vették vissza őket, hogy Jónyerék felmentek Buda István államtitkárhoz, s a magyar sport első számú vezetőjének elmagyarázták, hogy Klampár a világ legjobbja, és csak vele tudnak világbajnokságot nyerni.

Az ünnepségen mindenki egyetértett azzal, hogy – Szép volt Fiúk!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.