Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

51. Kékszalag

51. Kékszalag Nagydíj

Bemutatták a Magyar Sport Házában az 51. Kékszalag Nagydíj – Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyének idei programját. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára és

Litkey Farkas 13-szoros Kékszalag-győztes vitorlázó.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a 2018-as verseny rekordokat hozott: 681 hajó indult és 545 futott be, amelyre korábban nem volt példa a verseny történetében. A Magyar Vitorlás Szövetség abbeli reményét fejezte ki, hogy idén is hasonló érdeklődés kíséri majd a versenyt, amely nagyban hozzájárul a vitorlásturizmus és a balatoni idegenforgalom fejlődéséhez.

A Kékszalag idén sem jöhetne létre a támogatók nélkül, új pénzügyi főtámogatóként csatlakozott a Raiffeisen Bank. „Azért döntöttünk a verseny támogatása mellett, mert a Kékszalag szellemisége, valamint célcsoportja összhangban van a Raiffeisen alapértékeivel és ügyfélkörével, ráadásul a banknak hosszú évekre visszanyúló kapcsolata van a vitorlázással. Nagyon jó versenyre számítunk” – mondta Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója.

Évek óta támogatja a versenyt az Audi, idén pedig főtámogatóként, Audi Race Cup néven teljesen megújítja a leggyorsabb hajók versenyét. Az Audi a Kékszalag ideje alatt számos parti programmal is készül: legújabb modelljeit tesztvezetés keretében próbálhatják ki az érdeklődők, az Audi e-tronokkal pedig a cég shuttle élményt nyújt a versenyzőnek. A vitorlázás és Audi szerelmesei 2019. július 20-án délután találkozhatnak Berecz Zsomborral, finn dinghy-világbajnokkal az Audi standjánál a Vitorlás téren.

Évek óta mellettünk van és idén is segíti munkánkat az Ilcsi Szépítő Füvek, a Generali és a Seiko. Köszönettel tartozunk Balatonfüred városának, a GeneralComnak, a Taittingernek, a Béflexnek, a Herendi Porcelánmanufaktúrának, a Hugo Bossnak, a Szerelvényboltnak” – mondta el Holczhauser András, az MVSz főtitkára.

A Kékszalag a Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A verseny neve – Kékszalag – az idők folyamán fogalommá vált, amelyet évente rendeznek meg. Az a hajó nyeri meg a versenyt, amelyik a leggyorsabban vitorlázza körbe a Balatont.

A balatonfüredi rajttól az ugyancsak itt elhelyezkedő célig légvonalban 155 kilométert kell megtenni, erre 48 óra áll a hajósok rendelkezésére. A távot évről évre közel 600 hajó, mintegy 3.000 profi és amatőr sportoló teljesíti.
1Kek

1929-ben alakult Magyar Vitorlás Szövetség, a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.