Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

12. Ördögkatlan

12. Ördögkatlan Fesztivál

A fesztivált 2008-tól évenkénti rendszerességgel, augusztus hónapban rendezik meg – Nagyharsány, Kisharsány, Vylyan Pincészet, Mokos Pincészet, Szársomlyói Szoborpark, Beremend, Villánykövesd községekben – Baranya Megyében.

A fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján részt vett a rendezvény díszvendége a Hagyományok háza igazgatója Kelemen László és a Jelenkor Kiadó igazgatója Sárközi Bence, akik elmondták, miért szeretik ezt a fesztivált.

2OrdogA Katlan szeretni valóságát Bérczes László, főszervező így foglalta össze: – Ez az öt nap a minőség ünnepe lesz. A kultúra minősége és az ember minősége. Találkozunk azokkal, akik haza jönnek és találkozunk azokkal is, akikkel nap mint nap együtt vagyunk, de az arctalan hétköznapokban nem vesszük észre egymást.

Ám itt, a Katlanban 2019. július 30. és augusztus 3. között mindannyian arcot kapunk. Összeér a tekintetünk, és a másik tekintetében meglátjuk önmagunkat is. És ötnapos boldogságban megéljük majd, hogy Találkozni Jó!

Kiss Mónika a fesztivál másik főszervezője, Péterfy Bori énekes és színész, Háy János író, Göttinger Pál Caminus, Kovács Gerzson Péter koreográfus és táncművész, Reisz Gábor, filmrendező, díszvendég valamint Romsics László a Teleki Borok vezérigazgató is megosztották velünk gondolataikat és korábbi élményeiket.

Elmondták, a fesztivált a műfaji sokszínűség jellemzi. Arra törekszenek a szervezők, hogy minden értéket felmutató műfaj megmutatkozhasson.

A fesztivál koncepciója, hogy a magyarság kulturális-művészeti gazdagságát megjelenítse a régióban és a világ minden tájáról meghívott művészek (és látogatók) által egy politikai-, nyelvi- és országhatárokon átívelő kultikus közösségi tér szülessen öt napra a kicsi baranyai falvakban. Azt szeretnék, hogy öt napon át az Ördögkatlan legyen Európa egyik minőségi kulturális központja. Továbbá gazdaságilag-szellemileg-kulturálisan segítsék az adott települések (Nagyharsány és vonzáskörzete) felemelkedését. Turisztikailag vonzóbbá szeretnék tenni ezt a vidéket, amely idővel, további települések bevonásával, középtávon horvát Baranya- és Baranya közös művészeti fesztiváljává nőné ki magát. A cél az, hogy a történelmi Baranya közös, multikulturális értékeit egységes turisztikai termékek keretében mutassák be Európa turisztikai piacán. Azaz megkerülhetetlen művészeti Eseményt hozzanak létre, mely a kulturális turizmus egyik központjává emeli a régiót.

A részletes program megtalálható az Ördögkatlan Fesztivál honlapján: www.ordogkatlan.hu  valamint a hasznos információk – utazás, szállás, heti és napijegy.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.