Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Használati Utasítás

Jávorkai Judit: Használati Utasítás Férfiakhoz és Nőkhöz

Jávorkai Judit elmondta, hogy business és life coach, párkapcsolati és válási mediátor, a „Lájfsztori”’ könyvek írója. Új könyve a Használati Utasítás Férfiakhoz és Nőkhöz. A szerző már a címlapon megkérdezi: Sikertelenek és (vagy) zűrösek a kapcsolatai? Kapjuk azonnal a választ: Valamit rosszul csinál, váltson stratégiát!

A szakmai megközelítés, mind stílusában, mind tartalmában eltér az eddig megszokottaktól. Olyan integrált módszertanon keresztül mutatja be a párkapcsolatok sikeres működtetésének stratégiáit, amely a miértek értelmezése mellett a hogyanokra is kézzelfogható és azonnal alkalmazható megoldásokat ad.

Párkapcsolati problémák, érzelmi elhidegülés, hűtlenség, válás. Ha jobban belegondolunk, ez egy logikai és időbeli sorrend. Problémák jelentkeznek a kapcsolatunkban, amelyekkel nem vagyunk képesek szembenézni – így nem is tudjuk őket megfelelően kezelni – és könnyűnek tűnő, ám valójában nagyon is kockázatos átmeneti megoldásokkal orvosoljuk az elégedetlenségünkből fakadó feszültségeket. Először csak eltávolodunk egymástól, aztán hűtlenkedünk, lebukunk, kiborulunk, összeveszünk, vádaskodunk, megsérülünk, dühösek vagyunk egymásra, megrémülünk, fogadkozunk, de továbbra is elégedetlenek vagyunk, így aztán újra hűtlenkedünk, újra lebukunk, újra kiborulunk, még jobban összeveszünk, még többet vádaskodunk, még jobban megsérülünk, még dühösebbek vagyunk egymásra, aztán pedig elválunk. Jellemzően ez a forgatókönyv, bár a folytatás innen már változatos.

HasznalatiDe vajon mi történt az elején? Mi történt, mielőtt ez a párkapcsolat egyáltalán kialakult volna? Mi történt, mielőtt az a két ember – aki most válni vagy szakítani készül – megismerkedett volna? Kik szerettek egymásba annak idején? Milyen alapon hozták meg ezek az emberek életük legfontosabb döntését? Kire bízták magukat – az életüket, a jövőjüket -, na és persze a gyerekeik életét és jövőjét? Milyen alapon választották párnak éppen azt az embert, aki a férjük vagy a feleségük lett? Miért mindig csak azt vizsgáljuk, hogy mi romlott el egy kapcsolatban? Azt miért nem vizsgáljuk meg mélyrehatóbban, hogy milyen személyes előélete volt annak a két embernek, akik annak idején beleléptek ebbe a kapcsolatba? Miért nem beszélünk soha azokról a gyökérproblémákról – vagyis azokról a valódi kiváltó okokról -, amelyek a mélyben lappangva már akkor előrevetítették a mostani szétzilált helyzetet, amikor ez a két ember talán még nem is ismerte egymást?

Miért gondoljuk, hogy egy párkapcsolat működtetéséhez elég csupán a testi vonzalom és a szerelem? Tudjuk, hogyan működnek a nők? Tudjuk, hogyan működnek a férfiak? Tudjuk, milyen ösztönös érzelmi igények, milyen pszichodinamikai törvényszerűségek és milyen kívülről generált elvárások irányítják azt a két embert, aki egymással együtt él vagy házasságot köt? Ezek nélkül az ismeretek nélkül nem olyan két ember egymásba kapaszkodása, mint egy páros vakrepülés? Nem túl veszélyes ez? És vajon hogyan lehetne megelőzni ezt a veszélyt? A könyv ezekre a kérdésekre keresi és adja meg a válaszokat. (Részlet a Bevezetőből)

A kiadvány a korszerű lélektan „bio-pszicho-spirituo-szociális” megközelítésével összhangban, a párkapcsolatok evolúciós, élettani, társas, érzelmi, kulturális, gazdasági és spirituális oldalait is megmutatja, mellyel a korábbinál sokkal aktívabban veszünk részt a nemi, párkapcsolati és családi szerepeink újragondolásáról szóló párbeszédben. Holnap helyett ma. Számunkra fontos nőkkel és férfiakkal. Kezdjünk magunkkal: a könyv nagyban segít tisztázni saját pozícióinkat és hozzáállásunk mozgatórúgóit.

Kiadó: Private Books, amely 2019 tavaszán jött létre független kiadóként, hogy a szerző műveinek forgalomba hozatalát gondozza. A kiadó szerződéses kapcsolatban van: Líra Könyv Zrt., E-Könyv Magyarország Kft., Libri Könyvkereskedelmi Zrt.

Kozma-Vízkeleti Dániel – kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus ajánlásával.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.