Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Sportos vakáció

Sportos vakáció a városban

Idén nyáron már a hetedik alkalommal indította útjára Budapest Főváros Önkormányzata a fővárosi gyerekeket megcélzó „Sportos vakáció a városban” programot. A Budapest 2019 Európa Sport fővárosa évad keretében megvalósuló eseménysorozat a szünidő teljes időtartama alatt, ingyenes művészeti, játékos, vetélkedős és sportprogramokat kínál az általános és középiskolás fiataloknak.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban tartott sajtótájékoztatón elmondták az eddigi tapasztalatokat, az idei programokat, az elkövetkező hetekben megvalósuló rendezvényeket.

Az esemény házigazdája a programot szervező Szobotka Gyöngyvér volt.

Meghívott díszvendégek: Kamuti Jenő világbajnok, olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzet Sportolója, Erdei Zsolt a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke, dr. Tóth László a Nemzetközi Judo Szövetség fejlesztési igazgatója, az Európai Judo Szövetség főkincstárnoka, Magyar Judo Szövetség elnöke, Tóth Krisztián olimpikon, felnőtt világbajnoki ezüstérmes, junior világbajnok, Karakas Hedvig olimpiai V. helyezett, világbajnoki bronzérmes judo versenyző, Kótai Mihály profi ökölvívó, Kathi Attila a BoxAkadémia képviselője, Márton Anna Európa-bajnoki ezüstérmes csapatban, bronzérmes egyéniben, az év magyar vívója díjjal kétszeresen kitüntetett kardvívó, Gárdos Gábor, az MTK vívószakosztály edzője, aki tavaly elnyerte a mesteredzői címet.

Az esemény céljairól a szervezők képviseletében Szobotka Gyöngyvér elmondta, hogy az induláskor népszerűsíteni szerették volna a rendszeres testedzést, valamint a fiatalokat bevonzani a sport világába. Minden korosztálynak kínálnak programokat, a cselgáncstól kezdve a víváson, néptáncon, színpadi mozgáson és játékos ökölvíváson át a kézilabdáig.

A szervezésben sport szakemberek, edzők, híres sportolók is részt vesznek, a programok pedig egész nyáron ingyenesen látogathatók, azokba az érdeklődők előképzettség nélkül kapcsolódhatnak be. A kezdetekben kétezer gyereket mozgattak meg, tavaly viszont már 4500 volt a részvevők száma. A gyerekek körében nagyon népszerű a program, szájról szájra is terjed a híre.

Kamuti Jenő világbajnok, olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzet Sportolója orvosként és sportolóként is a rendszeres testmozgásra buzdított. Megtudtuk, hogy túl a nyolcvanadik életévén sem tudja sport nélkül elképzelni az életét. Mint mondta, az én drogom a mozgás!

Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy háromgyermekes apukaként nagyon jól tudja, milyen nagy problémát jelent a szülőknek, hogy mit kezdjenek a gyerekekkel a két és fél hónapos nyári szünetben. A sportos vakáció programsorozat mindenki számára kedvező megoldást kínál.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnökétől megtudtuk, hogy a cselgáncs a kezdetektől része a programnak, amelyet továbbra is támogatni kívánnak, mert példaértékű, hogy az iskolai tanév szünetében is mozgáslehetőséget biztosít a fiataloknak. Fontos, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, és az is fontos, hogy megtanuljon esni!

Karakas Hedvig cselgáncsozó és Márton Anna kardvívó emlékeztek, hogy gyerekkorukban a szünidőt állandó mozgással töltötték, és jó lenne, ha a „mai fiatalok sem csak a kütyüiket nyomkodnák.

Gárdos Gábor vívó mesteredző örömmel számolt be arról, hogy a sportos vakáció alatt az MTK vívó szakosztályában nemcsak a gyerekek, hanem az őket kísérő szülők is kipróbálhatják a vívást.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.