Search
szerda 22 május 2024
  • :
  • :

Nagy István festőművész

Nagy István festőművész (Csíkmindszent, 1873 – Baja, 1937)

Tisztaság – Tömörség – Transzcendencia

Nagy-konyvMinden idők legjelentősebb Nagy István-kiállítását rendezte meg Budapesten a Szent István 5. szám alatt lévő Kieselbach Galéria, amely augusztus 8 – szeptember 13 között látogatható.

Hat teremben 154 műalkotás került a falakra: 8 múzeum és 24 magángyűjtemény darabjai érkeztek a tárlatra, amelyek jelentős részét most először láthatja a közönség.

A kiállítással egy időben mutatták be Nagy István új, 592 oldalas monográfiáját, amely nem csupán az életmű valaha volt legbővebb ismertetése, de egyben minden idők legnagyobb terjedelmű és legtöbb reprodukciót tartalmazó magyar művészmonográfiája.

Szerkesztette: Kieselbach Tamás. Szerzők: Nádas Péter, Földényi F. László, Markója Csilla, Kemény Gyula, Kolozsváry Marianna.

A kötetet és a kiállítást sajtótájékoztató keretében mutatta be: Nádas Péter író, a kötet egyik szerzője és Kieselbach Tamás művészettörténész, moderátor Juhász Anna.

Nagy Istvánról szóló dokumentumfilm első részleteit is bemutatták a galéria egyik termében. A filmből többek között Esterházy Péter, Maurer Dóra, Nádler István, Parti Nagy Lajos, Makovecz Imre és Nádas Péter Nagy István művészetével kapcsolatos gondolatait ismertük meg – Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Rezes Judit, Kaszás Gergő és Nagy-Kálóczy Eszter színészek által. A filmet rendezte Juhász Anna és Csáky Attila.

2NagyNagy István életművét már közel nyolc évtizede egyöntetű elismerés övezi. A magyar kulturális élet legnagyobbjai méltatták, kiállítások és monográfiák mutatták be kiemelkedő alkotásait. Ennek ellenére csupán kevesen ismerik, mindeddig nem kapott méltó megbecsülést: nem vált az életünk, az identitásunk részévé. Minden bizonnyal ő a magyar művészettörténet, sőt a teljes magyar kulturális tradíció leginkább alul értékelt alkotója.

Mert Nagy István festészete nem tartozik a könnyen megszerethető értékeink közé. Nehéz belépni a világába.

A kiadvány arra vállalkozik, hogy utat nyisson hozzá és a legnagyobbak Bartók Béla és József Attila mellé helyezze.

Kieselbach Tamás, a kötet szerkesztője a verbális és vizuális információk olyan különleges elegyét állította össze, amely kilépteti Nagy István művészetének értelmezését a hagyományos, szűken vett művészettörténeti kategóriák közül. A könyv szerkezete, tartalma és megjelenése mellett az alcíme is ezt a törekvését fejezi ki. „Tisztaság, Tömörség, Transzcendencia” címmel 2000 tavaszán programadó kiállítást rendezett, ahol e három hívószó, az általuk megjelenített művészi és gyűjtői attitűd a magyar művészettörténet egy korábban ismeretlen, a tudományos megközelítésen túlmutató olvasatát mutatta be. A szerkesztő ezzel a kötettel hasonló feladatra vállalkozik. Az életművet úgy tárja az olvasók elé, hogy az alkotó sorsát, karakterét, festői látásmódját és egyéni szimbólumteremtő erejét a művek tudatos összefűzésével, csoportosításával, a képfolyam dramatizált bemutatásával világítja meg.

NagycimKieselbach Tamás olyan szerzőtársakat kért fel, akik egyéni látásmódjukkal képesek megértetni Nagy István művészetének különlegességét. Nádas Péter író, Földényi F. László esztéta, Markója Csilla és Kolozsváry Marianna művészettörténészek, valamint Kemény Gyula gyűjtő és restaurátor a megközelítés, a belépés eltérő lehetőségeire is példát szolgáltatnak.

A megvilágító erejű írások mellett a kötet legnagyobb erénye a páratlanul gazdag és kiváló minőségű képanyag. Kieselbach Tamás az elmúlt húsz évben szisztematikus következetességgel fotóztatta le az életmű fellelhető darabjait: tucatnyi hazai és külföldi múzeumból, valamint számtalan magángyűjteményből összesen több mint 1500 festmény és rajz nyomdai minőségű reprodukcióját gyűjtötte össze.

Egyetlen magyar festő életművéből sem hoztak még létre ilyen átfogó és ilyen magas minőségű vizuális adatbázist, amely a szerkesztő kezében alkalmassá vált arra, hogy értő csoportosítással megnyissa az utat a kötet olvasói számára Nagy István világába. Abba az életműbe, amely egyszerre modern, magyar és világszínvonalú, és amely régóta itt áll előttünk, mégis felfedezésre vár.

Az motivált, hogy a lehető legteljesebb válogatásban, az elképzelhető legmagasabb színvonalon mutassam be Nagy István művészetét, így adjam át a közösségnek. Az életmű természetéből adódóan a reakció nem lesz gyors – lassan, apránként, néhány év alatt fog utat törni. De a hatás végül elementáris lesz, abban biztos vagyok – mondta Kieselbach Tamás

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.