Search
csütörtök 30 május 2024
  • :
  • :

Casablanca és Kertész Mihály

Casablanca és Kertész Mihály

Nagy örömömre, ma kaptam a hírt, hogy a világ egyik legromantikusabb filmjének születéséről (kedvenc filmem a Casablanca, ami szerintem az örökkévalóságnak készült) és az első Oscar-díjas, legendás rendezőjéről Kertész Mihályról (Michael Curtiz) szóló, életrajzi film a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot – a magyar mozikba érkezik szeptember 12-én. Jegyezzék fel a naptárukba!

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a közönség először Budapesten augusztus 28-án a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-én a Budapest Rooftop Cinema műsorán láthatja. Ez utóbbi két vetítést közönségtalálkozó kíséri: 2-án Kecskemét, 3-án Szentendre, 5-én Szolnok, 6-án Ózd, 10-én pedig Debrecen látja vendégül az első Oscar-díjas magyar rendezőről szóló nagyjátékfilmet. Az alkotás a Klasszikus Filmmaraton Kertész retrospektívjának záróakkordjaként is bemutatkozik szeptember 9-én Budapesten és Egerben is egyidejűleg.

3Cas1942-őt írunk. Az Egyesült Államok már belépett II. világháborúba, amikor a magyar származású filmrendező Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz Casablanca című romantikus filmjét forgatja. A háborús propagandát támogató állami vezetés hivatalnokokat rendel a készülő filmek felügyeletére, mely a rendezőt számos akadály elé állítja. A forgatás során magánéleti kihívásokkal is szemben találja magát: Magyarországon maradt nővére fenyegetettségének híre és váratlanul felbukkanó lányával való viszontagságos kapcsolata nem várt fordulatokat hoz a Casablanca számára …

Az első rendezői Oscart nyert magyarnak híresen rossz természete volt, mégis mindenki vele akart dolgozni. Hogy miért? A film erre a kérdésre is választ ad, sőt betekintést nyerhetünk általa a Casablanca forgatásának néhány hónapjába is.

2CasablancaA film címszereplőjét a Parkoló, az Anyám és más futóbolondok a családból és a Portugál című filmek és a Drága örökösök című sorozat sztárja, Lengyel Ferenc alakítja, míg lányát, Kittyt az Aranyéletben, az Egynyári kalandban és Nemes Jeles László Napszállta című alkotásában is jelentős szerepet játszó Dobos Evelin formálja meg. Mellettük olyan külföldi színészeket láthatunk, mint az amerikai ikerpár, Yan és Rafael Feldman (Jack és Jill, Masters of Sex, Az Argo-akció), Declan Hannigan (Terror, Mentőexpedíció, Atomszőke) vagy Scott Alexander Young (Terror, Dracula, A vörös veréb, Colette).

1CasablancaCimA különleges képi világú fekete-fehér életrajzi dráma mind a hazai, mind a nemzetközi kritikusok elismerését elnyerte: a film a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, a Riviera Független Filmfesztiválon Topolánszky Tamás Yvan a legjobb rendezés, a Bostoni Nemzetközi Filmfesztiválon Dévényi Zoltán pedig a legjobb operatőr díját kapta. Idehaza a Magyar Filmhétről Kiss Dorka, Breckl János, Árpa Karolina, Kolontáry Éva és Szabó Mónika a legjobb díszlet/látvány, legjobb jelmez és legjobb smink kategória szobraival térhettek haza.

A film az NMHH Média Mecenatúra támogatásával a JUNO11 Pictures és a Halluci-Nation gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült, a forgalmazásért a Soldivision és JUNO11 Pictures felel.

The very first Teaser Premiere of CURTIZ! Photo credit: Gábor Stiglincz and Zoltán Dévényi.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.