Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Szent István Rend

Magyar Szent István Rend

Átadásra került a Magyar Szent István Rend, Magyarország legmagasabb állami kitüntetése, amelyet Roska Botond kutatóorvos vehetett át Áder János köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől 2019 augusztus 20-án a Sándor palotában. Mint mondták, a látás visszaadásáért dolgozó Roska Botond neurobiológus kutatóorvos méltó kitüntetettje a kimagasló tehetségek elismerésére alapított Rendnek.

Az államfő köszöntőbeszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről – évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel – tudatosan vagy észrevétlenül – sokak boldogságát, boldogulását szolgálják. Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent. Magasra teszik a mércét. Minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak. A Szent István Rend is ezeknek az értékeknek a tiszteletéről szól. Hogy kinyilvánítsuk, mit tartunk fontosnak. Hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik jó hírnevünket öregbítik itthon és a nagyvilágban. Hogy megbecsüljük honfitársainkat, akik a saját teljesítményükkel másokat is jobb munkára ösztönöznek.

1REnd

A boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László orvosként jól ismerte az emberi szemet. Így aztán látni is másként tudott a sajátjával. Az egész embert nézte, a segítségre szoruló, összetört világú embert. Batthyány-Strattmann László testamentumában van egy nagyon fontos mondat: „Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá. Tiszta, nemes élettörvény! És milyen igaz ez a legkülönfélébb hivatásban, szakmai pályán, bárminemű alkotó munkában!

Roska Botond a remény apostola éppúgy, mint Batthyány-Strattmann László volt egykor. A Szent István Rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak. Ahogy ő mondja, sejtbiológusként szerepe csak addig tart, amíg a probléma nehéznek és megoldhatatlannak tűnik. Vallja, hogy minden orvostudományi előrelépés kitartó kutatás eredménye. Egy laikus számára szinte felfoghatatlan, hogy a küzdelem a retina felületének ezredrészén, a látógödör egyetlen négyzet milliméterén, mégis az egész emberért zajlik.

Az általa kifejlesztett génterápiás „oltás” képes felkeresni és megtalálni a gyógyítandó sejteket: oda vinni a segítséget, ahol valóban szükség van rá. És immáron nemcsak laboratóriumi körülmények között, mikroszkóp alatt. A génterápiás módszer mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott.

Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik. Amit a kívülállók majd csodának tekintenek, az valójában a tények és mérések, a bizonyítékok és bizonyosságok világában, kitartó munkával elért teljesítmény.

1Unneplok

A kitüntetési ceremónián többek között – jelen volt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Dr. Erdő Péter bíboros, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kormány tagjai, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, több nagykövet, a diplomáciai testület tagjai …

Ünnepi műsort adott a Szent Efrém Férfikar

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.