Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Arany Medál-díj

Átadták a 11. Arany Medál-díjakat

A fővárosi Bethlen Téri Színházban december 4-én átadták a 11. Arany Medál-díjakat, amelyet Mészáros Márton, kulturális újságíró 14 éves korában, szakmai pályafutása megkezdése előtt alapított.

A díjátadáson fellépett: Földes László (Hobo), Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző és Kiss Zoltán gitárművész. A jó hangulatú esemény háziasszonya Juhász Anna irodalmár volt, közreműködött Mészáros Alina.

A kitüntetést a következő kategóriákban adták át: Az év írója: Végel László, Kossuth-díjas író. Az év színésze: Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas színművész. Az év színésznője: Mészáros Blanka, színművész. Az év filmrendezője: Szász Attila, filmrendező. Az év legígéretesebb fiatal tehetsége: László Panna, színművész. Életműdíj: Lukáts Andor, Kossuth-díjas színművész-rendező.

Végel László, regényírónak Radnóti Sándor esztéta adta át a díjat.

Végel László, Kossuth-díjas dráma- és regényíró. Az 1960-as évek óta a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja, művei angol, szerb, szlovén, német, holland és albán nyelveken jelentek meg. Munkásságáért Déry Tíbor-díjat, Füst Milán-díjat, Pulitzer-emlékdíjat, Hazám-díjat valamint Konstantin Obradovic-díjat kapott. A közelmúltban vehette át a Városmajor 48 Irodalmi Társaság Alapítvány Irodalmi Életműdíját. Idei kötete, a Temetetlen múlt önéletrajzi regény.

Nagy Ervinnek Simon Kornél színművész, a kategória 2012-es kitüntetettje adta át a díjat.

Nagy Ervin, Jászaí Mari-díjas színművész. 1999-ben Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a budapesti Katona József Színház szerződtette. Tehetségét prózai színészként zenés előadásokban is megmutatta, Legutóbb Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című mozifilmjében láthattuk. Szerepelt Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-díjra jelölt filmjében. Főszereplője volt Herendi Gábor Kincsem című nagyjátékfilmjének. 2012-ben Jászai Mari-díjat kapott. Matthew McConaughey és Johnny Depp magyar hangja.

Mészáros Blanka, színművésznek Halász Judit, Kossuth-díjas színművész, a kategória 2016-es kitüntetettje adta át a díjat.

Mészáros Blanka, Junior Prima-dijas színművész. 2015-ben végzett a Színművészeti Egyetemen Marton László, Forgács Péter és Hegedűs D. géza osztályában. A 2015-16-os évadtól a fővárosi Katona József Színház társulatának tagja. Drámai szerepekkel irányította magára a figyelmet. Eddig már hét előadásban kapott jelentős szerepet. Jelenleg nagy sikerrel játssza az orléans-i szüzet a Jeanna d’Arc című előadásban, melyért az idén a POSZT-on a legjobb 30 év alatti színésznő, a Színikritikusok Díján a legjobb női főszereplő kitüntetést kapta. Moziban először a Brazilok című vigjátékban tűnt fel, idén főszerepet játszott a Guerilla című “negyvennyolcas” nagyjátékfilmben.

Szász Attila, filmrendezőnek Mészáros Márton adta át a díjat.

Szász Attila filmrendező 1996-ban producerként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Filmkritikusként dolgozott, saját filmes céget alapított és filmforgalmazással kezdett foglalkozni. 2001-ben készítette el első reklámfilmjét, első kisfilmjét 2004-ben készítette. Televíziós rendezései: A berni követ, Félvilág, Örök tél. Feltámasztották a tévéfilmes műfajt. Az Apró mesék című második világháborús mozifilmjét 30 ezren nézték meg. Az Örök tél című televíziós filmjében nyújtott alakításáért Gera Marina színésznő Nemzetközi Emmy-díjat vehetett át New Yorkban. 1-LaszloPanna

László Panna pályakezdő színésznőnek (jobbra) Pásztor Virág, pályakezdő színésznő adta át a díjat.

László Panna, húszéves pályakezdő színművész. A Katona József Színház Katona Klubjában és a Radnóti Színház Ifjúsági Műhelyében ismerkedett meg a színészettel. Főszereplője volt a FOMO – Megosztod és Uralkodsz című magyar nagyjátékfilmnek, amely azt mutatja meg, hogyan buliznak a mai tinédzserek és miként sodorhatja őket veszélybe a közösségi média. Szociológiát tanul a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Lukáts Andor, színművésznek Kámán Albert, filmrendező és Csernus Mariann színművész adták át a díjat.

Lukáts Andor, Kossuth-díjas színművész és rendező, színházcsináló. 1972-ben a kaposvári Csiky Gergely színház segédszínésze, öt év múlva a társulat „rendes” tagja. 1994-2008 között a budapesti Katona József Színház tagja, ahol a színészi munka mellett előadásokat rendezett. A Portugál című rendezése 1998-tól húsz éven keresztül – négyszázhuszonhárom előadást megélve – futott a Katonában. 2008-ban abszurd színházat alapított Sanyi és Aranka Színház néven, ahol játszik, rendez, pályázatot ír, világít. Kisjáték- és mozifilmekben is játszik.

A díjazottak a villányi Vylyan Pincészet és az egri Kovács Nimród Borászat felajánlásából értékes bort tartalmazó ajándék csomagot, virágcsokrot, elismerő oklevelet vehettek át. A vendégek a Szamos Marcipán és a Pozsonyi úti házi rétesező kínálatából kaptak kóstolót.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.