Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Fogyatékosságügyi Világnap

Fogyatékosságügyi Világnap

A Fogyatékosságügyi Világnap – Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja december 3.  – alkalmából Karácsony Gergely főpolgármester, több kerületi polgármesterrel közösen a „Lépjünk, hogy léphessenek” civil szervezettel együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.

A főpolgármester köszöntőjében elmondta, egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy ne csak azoknak a hangja jusson el a Városházára, akiknek nagy a lobbi erejük, komoly a hatalmuk és a befolyásuk, hanem azoké is, akik csendesebbek, mert elhalkítják őket a mindennapok erőfeszítései. A város vezetésére vonatkozó tíz pont egyike az, hogy Budapest fellép az egyenlőtlenségek mérséklése és az egyenlő bánásmód érdekében.

Mint mondta – Amikor a fogyatékos emberek problémáiról beszélünk, akkor érdemes felhívni arra a fogyatékosságunkra a figyelmet, amely a többségi társadalomra is vonatkozik. Talán éppen az önzés és a szolidaritás hiánya az a közös fogyatékosságunk, amely megnehezíti azt, hogy ez a város mindannyiunk közös otthona legyen. Budapestnek olyan várossá kell válnia, amelynek van szíve! A szolidaritás városává kell válnia, ezért a főváros vezetése mindent megtesz, hogy a fogyatékossággal élők és az idős rokonaikat ápoló emberek ne érezzék azt, hogy egyedül maradnak a problémáikkal. Az érintetteket a róluk szóló döntések meghozatalába mindig befogják vonni.

A szándéknyilatkozathoz tizennégy, az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott. A vállalás a főváros egészére vonatkozik, azokat a kerületekkel közösen tudják teljesíteni.

Csordás Anett, az egyesület elnöke, a tizennégy csatlakozott szervezet képviseletében elmondta, hogy tizenhat kerület már aláírta a szándéknyilatkozatot, további öt pedig már tárgyal arról. Bízik abban, hogy elindul egy együttműködés, és egy év múlva valós, látható változásokról számolhatnak be.

Hozzászólt a Fogyatékosságügyi Világnapon a VIII. kerület képviseletében Szili-Darók Ildikó

és a XII. kerület részéről dr. Varga-Kovács Emese, a népjóléti iroda vezetője, bemutatva törekvéseiket, eredményeiket.

1FogyatekosCim

A főpolgármester az esemény végén bejelentette – Külön örül annak, hogy ilyen sok kerület vezetője is csatlakozott a civilek kezdeményezéséhez. Mint oly sok területen, a fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításán is akkor fogunk tudni érdemben változtatni, ha ezért mindannyian lépéseket teszünk. A mai nap bizakodásra ad okot, ebben a tekintetben is.

1992 óta a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja december 3. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.