Search
péntek 19 július 2024
  • :
  • :

MVM Koncertek – Alekszandr Gavrylyuk

MVM Koncertek – Alekszandr Gavrylyuk a MŰPA-ban

2GavA Zongora-sorozat 2020-as év első koncertjén, január 14-én Kiszin és Volodosz után újabb orosz sztár zongoraművészt – Alekszandr Gavrylyukot köszönthetjük a MŰPA pódiumán..

A nemzetközi szakma korunk egyik virtuóz zongoristájaként tartja számon, dicsérve egyszerre felvillanyozó és poétikus előadásmódját. Első nyilvános koncertjét kilencéves korában adta, majd számos nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezést. Azóta a világ legjelentősebb zenekarainak szólistája és a legfontosabb koncerttermek visszatérő vendége.

Olyan neves zenekarokkal és művészekkel lépett már fel, mint a New York-i Filharmonikusok, a Los Angeles-i Filharmonikusok, az Izraeli Filharmonikus Zenekar vagy a Rotterdami Filharmonikusok, valamint Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev, Neeme Järvi, Vladimir Jurowski vagy Osmo Vänskä. Számos fesztivál (Kissingeni Nyár, rotterdami Gergijev Fesztivál) visszatérő vendége.

2009-ben lemezre vette Prokofjev összes zongoraversenyét Vladimir Ashkenazy vezényletével. További felvételei is születtek Rachmaninov, Schumann, Szkrjabin, Muszorgszkij és Prokofjev műveiből. Legutóbbi Brahms- és Liszt-lemezéről a Gramophone kritikusa így nyilatkozott: „Ennek az albumnak minden komoly gyűjtő lemezei között szerepelnie kell”.

A művész 2019/20-as évadja olyan fontos állomásokat tartalmaz, mint a Wigmore Hall, a Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, a Lille-i Zongorafesztivál, továbbá egy ausztráliai turné. Alekszandr Gavrylyuk hivatalos Steinway-művész.

Gavrylyuk Budapesten először ad szólóestet – január 14-én műsorán lesz:

1GavrylyukCimMozart: D-dúr rondó, K. 485
Brahms: g-moll rapszódia, op. 79/2
Brahms: b-moll intermezzo, op. 117/2
Brahms: cisz-moll intermezzo, op. 117/3
Liszt: a-moll Paganini-etűd
Saint-Saëns-Horowitz: Haláltánc
Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

A Zongora sorozat Müpa-bérlet – 2020 további előadásai:

  1. február 12. (szerda), 19.30 óra – Müpa – Bogányi Gergely
  2. március 11. (szerda), 19.30 óra – Müpa – Alexei Volodin
  3. május 3. (vasárnap), 19.30 óra – Müpa – Grigory Sokolov
  4. szeptember 29. (kedd), 19.30 óra – Müpa – Fazil Say
  5. november 5. (csütörtök), 19.30 óra – Müpa – Balázs János

Jegyvásárlás a Zeneakadémia, a MÜPA jegypénztárában, a www.azongora.hu oldalon vagy a Jakobi Koncert Kft. www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

A hangversenysorozat névadó szponzora az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

Rendező: Jakobi Koncert Kft.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.