Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

10. Frankofón

10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

A Francia Intézet, valamint a frankofón közösség 12 országának diplomáciai és kulturális képviseletei 2020-ban ismét megrendezik Magyarországon a frankofónia hónapját február 26 – április 8 között Budapesten és az ország 15 városában. A fesztivál programján filmvetítések, koncertek, kiállítások, dalverseny, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések szerepelnek.

A programokról sajtótájékoztatót tartottak február 18-án a Francia Intézetben, amelyen részt vett a házigazda, Frédéric Rauser a Francia Intézet igazgatója, Pascale Andréani Franciaország Nagykövete,  Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Lőrinczi Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, és a frankofón országok magyarországi képviselői …

Pascale Andréani Franciaország Nagykövete elmondta, hogy a Frankofónia hónapja 2020-ban immár a huszadik évfordulóját ünnepli, emellett 2020 márciusában lesz kereken ötven éve, hogy a Frankofónia Világszervezete – amely Magyarországot is beleértve 88 államot és kormányt fog egybe – megalakult. A több, mint 300 millió tagot számláló frankofón közösség olyan, mint egy nagy, dinamikus, sokszínű család, amelyben mindenki egy nyelvet beszél.

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár a külgazdasági és külügyminiszter képviseletében mondott köszöntőt.

Lőrinczi Zoltán, államtitkár, EMMI

Frédéric Rauser úrtól megtudtuk, hogy az idei év legjobb francia nyelvű filmjeit mutatják be a magyar közönségnek a Budapesti Francia Intézet és a frankofón országok külképviseleteinek szervezésében.

A válogatás 23 filmje és 5 rövidfilmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik. A sok esetben nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon, némelyiket Európában is premier előtt láthatják a nézők.

A rendezvénysorozat kiemelt eseménye a Frankofón Filmnapok

2Nagykovetek

A Fesztivál nyitófilmje egy különleges filmes együttműködés eredménye: AZ IGAZSÁG

A japán rendező Hirokazu Kore-eda a francia mozi nagyasszonyával Catherine Deneuve-vel, Juliette Binoche-sal és Ethan Hawke-kal forgatták. A Deneuve által alakított francia színésznő önéletrajzának megjelenésére hazalátogat Amerikában élő lánya a családjával. A viszontlátás örömébe azonban némi üröm is vegyül, mivel a szöveg tele van ferdítésekkel, amit a lány nem nyel le szó nélkül. És a körülöttük élő férfiak sem!

A NYOMORULTAK című film a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri díját, illetve egy Oscar-jelölést már begyűjtötte. Témája Párizs egyik legproblémásabb negyedében játszódik, ahol sajátos igazságszolgáltatás működik, a békét leginkább a különféle bűnbandák tartják fenn. De elég egy szikra, és máris fellángol az erőszak.

Tanitsmeg

Taníts meg repülni! Nicolas Vanier (Belle és Sebastien) új filmje szívmelengető történet, amelyet igaz események ihlettek. Christian (Jean-Paul Rouve), aki ornitológus, élete fő művén dolgozik. Az árván marad nagy liliket szeretné megtanítani a költözésre egy motoros sárkányrepülő segítségével. Fia, Thomas (Louis Vazquez), először értetlenül nézi apja tevékenységét, majd később megváltozik az álláspontja. A filmet a forgatókönyvet is jegyző Christian Moullec igaz története inspirálta: a férfit nem véletlenül nevezték el Birdmannek, hiszen 1995-től kezdve rendszeresen repült együtt vadludakkal, hogy őket védettebb területekre vezetve megakadályozza számuk csökkenését.

A fesztivál filmjeinek teljes listája a honlapon található: https://franciaintezet.hu/hu

A kultúra számos más oldalát is bemutatja a fesztivál …

Komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várják a frankofón kultúra szerelmeseit Budapesten a MÜPA, a Liszt Emlékmúzeum, a Trafó, a Műcsarnok, az Operettszínház, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtára, az ELTE és a Francia Intézet mellett, az ország számos városában egész márciusban.

Március utolsó hetének kiemelkedő eseménysorozata a Frankofón Jazz Fesztivál.

Vive le Jazz! A BMC és a Francia Intézet közötti csaknem húszéves együttműködés nyitott új fejezetet a Frankofón Fesztivál keretében megrendezett francia jazzfesztivállal. A koncertsorozat idén a Vive le Jazz! nevet kapta, és összesen öt izgalmas koncertet kínál március 26. és április 4. között.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.