Search
szerda 22 május 2024
  • :
  • :

HANGRÓL HANGRA …

HANGRÓL HANGRA … Az ifjúsági kóruséneklésért

Rónaszékiné Keresztes Mónika – Emberi Erőforrások Minisztériuma, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos

Az ifjúsági kóruséneklésért országos programsorozat indul 2020 június 30-ig, tudtuk meg február 24-én a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériumától Rónaszékiné Keresztes Mónika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumától Lebanov József, a Köznevelési Stratégia főosztályvezetője, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA elnöke dr. Mindszenty Zsuzsánna, a programsorozat szervezője, és Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

Lebanov József – Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelési Stratégia főosztályvezető

A KÓTA megbízást kapott az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságától, hogy az ifjúsági  kórusok és a zenei nevelés támogatásának céljából hozzon létre sokszínű, értékvédő programot. A kórusszövetség a cél eléréséhez a költségvetésből 100 millió forintos keretösszeget kapott, amelyből országszerte mintegy 80 kisebb-nagyobb rendezvény valósulhat meg.

Lebanov József – Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelési Stratégia főosztályvezető

A program fontos eleme, hogy az országban tevékenykedő kóruskarnagyok, énektanárok és énekesek számára minél több lehetőséget nyújtson a szakmai fejlődésre, egymástól való tanulásra, tapasztalatszerzésre, közös kísérletezésre. Ennek érdekében több, már nagy hagyományokkal rendelkező esemény kapcsolódik országszerte  a rendezvénysorozathoz, többek között a VIII. Szinkópa Vegyeskari Találkozó és kurzus, a Tehetséggondozás Kodály szellemében című továbbképzés, a Bárdos Szimpózium, az Avizó Karvezető Kurzus illetve a XIV. Kodály Tábor.

Dr. Mindszenty Zsuzsanna – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA elnöke, a programsorozat szervezője

Igazi közösségi élményt fog nyújtani az a félszáz kórustalálkozó, amelyeken szerte az országban énekesek százai gyűlnek majd össze. Vannak köztük területi alapon szerveződők, ahol egy-egy régió kórusait lehet meghallgatni, de olyanok is, ahol valami más kapcsolja össze a fellépőket, mint például az Evangélikus Diákkórusok Országos Találkozója, a Kicsinyek Kórusainak XVI. Országos Találkozója vagy a VI. Vándor-Révész Fesztivál és IV. Nemzetközi Kórusverseny. A felsőoktatásban működő együttesek számára pedig találkozók lesznek.

1KotaKét kiemelt konferenciára is sor kerül. A Szálljon fel énekünk… de hogyan? – XVI. Magyar Karvezető Konferencia a magyar kórusvezetők egyik legfontosabb éves szakmai találkozója. Idei témája a romantika kora lesz, az előadások kitérnek a repertoár bővítésére, valamint a romantikus stílus előadási gyakorlatára.

A Hold Fast to Dreams – Ragaszkodj az álmokhoz! – Nemzetközi Zenei Nevelési Konferencia Kodály Zoltán zenei nevelési koncepciójának múltját, jelenét, de leginkább jövőjét járja majd körül az angol nyelvű előadások, kerekasztal-beszélgetések és bemutatók során. Fő kérdései: milyen lehetőségeink vannak a közös éneklés minél szélesebb körű elterjesztésére? A technikai felkészültség mellett hogyan biztosítsuk a muzikalitás megvalósítását? Mi módon közvetíthető a módszer az újabb generációk felé?

Továbbá sor kerül kisebb szakmai továbbképzésekre is: a felkért előadók (neves karnagyok, ének-zene tanárok) „vándorolnak” a szakmai közösségekhez, ahol konkrét témákban nyújtanak gyakorlati segítséget, a résztvevő énektanároknak, kórusvezetőknek.

KÓRUS

A rendezvények kapcsolódnak az Éneklő Ifjúság Napjához április 28-hoz, ekkor 3 napos szakmai konferenciára kerül sor. Ezt minden évben más-más helyszínen rendezik meg, hogy az ország minden területe, megyéje bemutathassa saját értékeit, s mindazt, amit az ének-zene tanítás terén és a kóruskultúrában elért. A legjobban szereplő énekkarok meghívást kapnak majd a Zeneakadémia Nagytermében megrendezésre kerülő Gálakoncertre.

A programsorozatban lesznek kiemelt nagy koncertek is!

Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója

2020.03.01., 18:00 – Nemzeti operák gyöngyszemei

(Budapest, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)

2020.03.12., 19:00 – Ifjúsági Kórusünnep

(Pécs, Kodály Központ)

2020.06.03., 19:00 – Szegedi Kórusok Ünnepe

(Szegedi Nemzeti Színház)

A KÓTA 1970 óta szervezi és koordinálja az „Éneklő Ifjúság” hangversenyeket.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.