Search
péntek 19 július 2024
  • :
  • :

Utazás 2020

43. Utazás Kiállítás  Utazas7

Megnyílt február 27-én a 43. Utazás Kiállítás, és vele egy időben a 29. Budapest Boat Show, ahol 40 ország, több mint 250 kiállítója mutatja be ajánlatait, szolgáltatásait és termékeit a Hungexpon. A látogatók több mint 20 ország önálló megjelenésére számíthatnak a világ minden tájáról. A kiállítás március 1-ig tart.

A megnyitón köszöntő beszédet mondott Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, Massimo Rustico Olaszország budapesti nagykövete, Minczér Gábor Eger alpolgármestere, Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke és Nagy Elek, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Ganczer Gábor elmondta, hogy a koronavírus miatt egyeztettek a kiállítás megtartásáról, és néhány védelmi intézkedés bevezetésével a megrendezés mellett döntöttek. Az Utazás kiállítás külföldi díszvendége Olaszország, belföldi díszvendége Eger és térsége. Kiemelte: Olaszország a világ 5. legnépszerűbb úti célja, és a turizmus megjelenése ehhez az országhoz köthető. Az olasz turisztikai szakemberektől sokat tanulhatnak a magyarok. Eger, a belföldi díszvendég pedig a magyar turizmus egyik legsikeresebb szereplője, tavaly a legtöbb szavazatot kapta az év turisztikai települése kategóriában egy szállásfoglaló oldal versenyében.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy az utazás a legjobb befektetés, megvásárlásával biztosan mindenki gazdagabb lesz, mert az utazás nyitottá tesz, és sok mindenre megtanít. Budapest a budapestiek otthona, és az ország fővárosa, meg kell találni az egyensúlyt a két minőség között. Az utazók tömegének megjelenése sok városban az ott élőknek elviselhetetlenné vált, ezt kezelni kell! A verseny élesedik a turizmus piacán, a versenyelőny pedig a minőség lehet. Bejelentette, hogy az új városvezetés a minőségi turizmus elősegítése érdekében egyesíti a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központot és a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-t, és az új cég Budapest Brand Zrt. néven működik tovább.

Minczér Gábor elmondta, hogy évről – évre több turista látogat Egerbe, a vendégéjszakák száma tavaly megközelítette a 700 ezret. A város leglátogatottabb helyszíne a Dobó István Vármúzeum, ahol számos fejlesztés valósult meg.

Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete köszönetet mondott, hogy az idei díszvendégnek az országot választották. Sajnálatosnak nevezte, hogy a napokban a koronavírus beárnyékolja a csodálatos olasz országképet. Az ország aktívan küzd a vírus terjedése ellen, eddig több mint 10 ezer mintát vettek – mondta, egyben reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi együttműködés és a tudomány segít gyorsan leküzdeni a válságot. Olaszország a legrégebbi úti célok közé tartozik, egyre nő az oda látogatók száma, a több mint 90 millió turista tavaly több mint 40 milliárd euró bevételt generált az országban.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke a rendezvényt a turisztikai szakma “alapintézményének” nevezte. Idei újdonság, hogy a kiállítás első, szakmai napján megrendezik a CheckINN Turisztikai Karrier Expót, amely felvonultatja a turisztikai szektorban munkát kínáló vállalkozásokat, közel 50 céggel.

Nagy Elek, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az új vállalkozásbarát szolgáltatásaikat mutatta be.

A megnyitó ünnepség részeként Rideg László, Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke átadta az Utazás Kiállítás díszvendégi stafétabotját Minczér Gábornak, Eger alpolgármesterének.

Ugyanezen a napon volt 14 órakor, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ, G pavilon színpadán a Budapest Boat Show ünnepélyes megnyitója.

Az Utazás kiállítással egy időben, attól függetlenül rendezik meg az ország legnagyobb, extrém utazókat megszólító rendezvényét, a Járatlan Utakon Fesztivált, valamint a régió egyetlen Afrika tematikus fórumát, az Afrika Expót, amely Közép-Kelet Európa legexkluzívabb négy napos nemzetközi Afrika tematikus fóruma. A rendezvény sikere 2011 óta töretlen, ez idáig 295.000 látogató volt kíváncsi a 26 afrikai ország képviseletében részt vevő 158 cégre, szervezetre.

Utazás 2020 Kiállításon a Siklósi Vár bemutatása …

3Villany

Siklós – Villány bemutatkozása az Utazás 2020 Kiállításon

A kiállítás kiemelten foglalkozik az aktív kikapcsolódással is. A több standból álló együttes idén négy aktív kikapcsolódási forma köré szerveződik: a kerékpározás, a gyalogtúrázás, az evezés és a nyaralóhajózás. Az idei Utazás kiállításon minden korábbinál nagyobb területen várja a látogatókat a Karaván Szalon. Ezúttal 2600 négyzetméteren 75 lakókocsi és lakóautó mutatkozik be.

2Utazas

A Szlovák standon vendégségben a marokkói lányok …

Az Utazás kiállítás legnagyobb, 400 négyzetméteres standján Budapest mutatkozik be.

A stand megnyitóján köszöntötte a megjelenteket Gy. Németh Erzsébet, turizmusért is felelős főpolgármester-helyettes, Nagy Elek, a Budapesti kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Faix Csaba, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ március 1-jén hivatalba lépő, új ügyvezetője, Bán Teodóra, a BFTK leköszönő ügyvezetője.

Gy. Németh Erzsébet szerint a turizmus fontos eleme egy világváros versenyképességének. A konkurensek kemények, s ebben a versenyben nem elég talpon maradni, hanem a legjobbak között kell lennie Budapestnek.

Nagy Elek a kamara szerepéről beszélt, elmondta, hogy az a célja, hogy turisztikai vállalkozók teljes figyelmüket a vendégek felé fordíthassák, a többit bízzák az érdekképviseleti szervezetre, mert ő és munkatársai pontosan tudják, hogy a kamarák és a vállalkozások közötti maximális bizalom, ma már az elvárható minimum.

Faix Csaba megköszönte a BFTK vezetőinek és munkatársainak az eddig elvégzett munkát, s jelezte, hogy az elért eredményekre építve kívánja szolgálni a főváros turizmusának sikerét.

Bán Teodóra megköszönte munkatársainak és a szakmai partnereknek az elmúlt évek együttműködését, hangsúlyozva, hogy Budapest turizmusa csak a főváros vezetésének és a szakmai vállalkozásoknak az együttműködésével valósulhat meg.

1Banjo

A BFTK ezúttal is kiemelt turisztikai termékekkel készül a kiállításra: desztinációs szinten a kulturális turizmus és a fesztiválok, valamint a Budapest Card belföldi népszerűsítése kap főszerepet a négy nap során. Az idei megjelenésben súlyponti szerephez jutnak a szakrális helyszínek, vallási rendezvények és a zarándoklat, mint motiváció. Erre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus apropóján kerül sor, melynek Budapest ad otthont 2020. szeptember 13-20. között.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.