Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

40. Budapesti Tavaszi Fesztivál

40. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Igazi programözönnel készül a 40. születésnapját ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata, amely április 3 és 19 között 17 napon át várja az érdeklődőket – jelentették be a szervezők és a fesztiválon közreműködő művészek március 3-án a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

1BTFCim

A sajtóeseményen részt vett Faix Csaba, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, BFTK új ügyvezetője, Bán Teodóra a BFTK leköszönő ügyvezetője, Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója, az Operatív Testület elnöke, Zoletnik Zsófia újcirkuszművész, David Trippett zenetörténész, Ránki Fülöp zongoraművész és Velekei László koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője. Moderátor: Seres Gerda szerkesztő-riporter.

Az elmúlt negyven év lenyűgöző sikertörténet – mondta el Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója, a fesztivál főszervezője, a kezdetekre visszaemlékezve …

A jubileumi fesztivál alkalmat ad arra, hogy végigtekintsünk ezen a négy évtizeden: számtalan világsztár a Budapesti Tavaszi Fesztivál kedvéért látogatott először a magyar fővárosba, a kezdetekkor a művészeti élet számos magyar ikonja a fesztivál meghívására tért haza a vasfüggönyön túlról, hozott létre valami különlegeset, álmodott meg valami újat. A fesztivál talán legnagyobb sikere éppen ez: megmutatni a nemzetközi művészeti élet csillagait, figyelemre méltó újdonságait, a határainkon innen és túl alkotó magyar művészek munkáit, és általuk a magyar kultúra gazdagságát, sokszínűségét, erejét is, amely éppen abban rejlik, hogy nem elválaszt, hanem összeköt – mondta Káel Csaba, a fesztivált főszervező Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke.

Megtudtuk, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál a nemzetközi művészeti fesztiválok sorában, európai jelentőségű kulturális márkaként olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik, mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh, a térségben pedig a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek.

4BTFKaelCsaba

A budapesti kulturális helyek és a város széles körű összefogása, szép közös munkája a fesztivál. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek, a hosszú távon előre tekintő közös gondolkodásnak köszönhetően, évről évre olyan egyedi produkciók születnek, amelyek csak a Budapesti Tavaszi Fesztivál révén valósulhatnak meg. Ezért is különleges, amit a budapestiek és az ide látogatók számára nyújtunk – mondta Káel Csaba, majd hozzátette -, az elmúlt évek hagyományait folytatva 2020-ban is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg a fesztivál.

Faix Csaba, a BFTK új ügyvezetője arról beszélt, hogy a fesztivál hatalmas turisztikai vonzerővel bír …

A 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválon a klasszikus zenei koncertek mellett kamaraprodukciók, áriakoncertek, táncpremierek, lemezbemutatók, jazzkoncertek, újcirkusz-előadások és kiállítások várják az érdeklődőket.

Két formabontó, különleges bemutató foglalja keretbe a fesztivált: A GisL című nyitóelőadás igazi különlegesség, hiszen a balett irodalom egyik gyöngyszemét a Győri Balett és Lajkó Félix gondolta újra. Miklósa Erika és Novák Péter pedig Máriák városa címmel készül rendhagyó bemutatóra, rendhagyó helyszínen: a tangó és a színház összefonódásából születő előadás a Rákóczi téri Vásárcsarnokban zárja majd a fesztivált április 18-án és 19-én.

Liszt Ferenc alakja és életműve minden évben meghatározó szerepet tölt be a fesztiválon.

Az idei jubileumi eseménysorozat kétnapos Liszt-maratonnal, számos kiváló művész közreműködésével ünnepli a zeneszerző zsenialitását a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Staatskapelle Weimar pedig Liszt 2018-ban bemutatott, Sardanapalo című operatöredékével érkezik.

5BTFPurcell

Áriaesttel örvendezteti meg a közönséget a New York-i Metropolitan Opera sztárja, Lawrence Brownlee és Yijie Shi, illetve a varázslatos lett szoprán, Kristine Opolais is. Szergej Nakarjakov a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép színpadra, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus pedig a Szent István-bazilika falai közt szólaltatja meg Bach grandiózus művét, a h-moll misét.

2020-ban ünnepeljük Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját, így a komponista előtt tiszteleg majd a hazai és nemzetközi zenei élet színe-java, többek között a dél-koreai zongorazseni, Ji, az Accord Quartet, Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Sárik Péter Trió, Kelemen Barnabás és Nagy Péter, valamint Kállai Ernő és Balázs János kettőse is.

Különleges helyszíneken, a Kiscelli Múzeum tereiben, a Nemzeti Táncszínházban és az Unicum Házban várja a barokk zene szerelmeseit a Zsabó Fesztivál: érkezik a London Baroque Band, de lesz itt lézer, digitális technológia és hegedű, virtuóz trombitadarabok és egy magyar vonatkozású színjáték Antonio Draghitól és a Hof-Musici Baroque Ensemble muzsikusaitól, összművészeti csemege a NoGravity társulat táncművészeitől és artistáitól. S ha már mozgásművészet: alig néhány héttel a világpremiert követően Chotto Xenos című ifjúsági előadásával érkezik a brit sztárkoreográfus társulata, az Akram Khan Company.

Premierre készül a fesztiválon a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Freak Fusion újcirkusz-kollektíva, a Ballet Rambert és a Sadlers Wells pedig a fizikai színház úttörője, Lloyd Newson (DV8) Enter Achilles című legendás előadását hozza el a Trafóba.

Joep Beving holland zongorista melankolikus-minimalista világa pillanatok alatt bűvöli majd el az A38 Hajó közönségét, de a New Orleans-i szupergroup, a Grammy-jelölt Tank and the Bangas és a handpanvarázsló Manu Delago fellépése is felejthetetlen estéket ígér ugyanitt.

A jazzrajongók a Los Angeles-i születésű szaxofonzseni, Gerald Albright várva várt koncertjéig már kezdhetik is a visszaszámlálást, Vincent Peirani az olasz gitárossal, Federico Casagrandéval és a New Yorkban élő izraeli dobossal, Ziv Ravitzcal érkezik, a fiatal zongorista, Oláh Krisztián pedig Parallel Reflections című művének ősbemutatójával bizonyítja, hogy nincs is szebb egy vonószenekar és egy jazzkvartett találkozásánál.

3BTFAkvarium

Újra megnyílik Budapest szívében az Akvárium Tavasz Terasz, a Budapest Art Week 2020-ban is azt tűzte ki célul, hogy összefogja és megismertesse a látogatókkal Budapest színes képzőművészeti kavalkádját, a PONT Fesztivál pedig idén Georgia (Grúzia) és Örményország különleges hagyományait mutatja be.

Számtalan nagyszabású kiállítás megnyitója is emeli a fesztivál fényét: a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség címmel a Tate Britain leghíresebb és legkedveltebb preraffaelita alkotásait hozza Budapestre. A Szépművészeti Múzeum II. Amenhotep és kora című kiállításának terébe lépve ritka leleteken, tárgyakon keresztül élhetjük át az ókori Egyiptom aranykorának ragyogását.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban április 16-án nyílik a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás, míg a Ludwig Múzeum a Slow Life – Az élet lassú tempóban című kiállítással lassítja le a hétköznapok rohanását.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.