Search
csütörtök 20 június 2024
  • :
  • :

Év gyógyszerésze – Kedvenc Patikám

Év gyógyszerésze – Kedvenc Patikám

Idén tizedik alkalommal kerülnek megrendezésre a nagy sikerű Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok.

A sajtótájékoztatóra előzetesen meghívottak: Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Samu Antal – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, elnökségi tag, Dr. Hodossy Lajos – Roche Magyarország Kft., Prof. Dr. Halmos Gábor – Egyetemi Tanár és Prof. Dr. Szökő Éva – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke.

AzEv3

A pályázatokat 2020. március 17-én tervezték meghirdetni, amely a koronavírus járvány miatt újságírók jelenléte nélkül történt. A cikkben illusztrációként publikált fotók és a videó felvétel a 8. és a 9. Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok meghirdetésekor készültek.

Az Év Gyógyszerésze díjat a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, és a Roche Magyarország Kft. hozták létre, majd ehhez csatlakozott a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, így állt össze a szakmai zsűri, amely minden évben elbírálja a szakmai pályázatokat. A pályázatok elbírálása anonim módon történik, amelyet a szervező Nero Solution Kft biztosít – Torjai Gábor képviselte a céget.

A győztes pályamunkát beadó gyógyszerész és a legtöbb szavazatot kapott győztes patika, egy kortárs műalkotást is magáénak tudhat, mely méltóképpen jelzi az elért eredményt a patikalátogatók számára.

Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy azokat a tehetséges kollégákat célozzák meg, akik a gyógyszertárukban különleges gondot fordítanak az úgynevezett gyógyszerészi gondozásra. Az egészségügyi ellátó rendszerben a legmagasabb kontaktszámot a Gyógyszertárak mutatják fel. Mintegy ötször annyian fordulnak meg naponta a gyógyszertárakban, mint a háziorvosi rendelőkben, ez napi 650 ezer embert jelent. Ez a rendkívül magas szám arra enged következtetni, hogy igen nagy szükség van arra, hogy a gyógyszerészek eligazítsák a betegeket a gyógyszeres terápiájuk során.

Az Év gyógyszerésze – Kedvenc Patikám – Dr. Mikola Bálint, elnök az ügyeletes gyógyszertárakról, a sürgősségi ellátásról – egy korábbi sajtótájékoztatón készült felvétel …

Dr. Samu Antal, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, elnökségi tag szerint elsősorban a jelentős betegpopulációt érintő területekre koncentrálnak. Ilyen például az idősgondozás, hipertónia, diabétesz, diszlipidémia, elhízás, várandós gondozás, légúti megbetegedések, stb. területei. Az a fontos, hogy olyan kiváló minőségű munka kerüljön ki a pályázatok közül, amely alkalmas a jövőt illetően a széles körű szakmai alkalmazásra/megvalósításra.

DrHalmosProf. Dr. Halmos Gábor, egyetemi tanár Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Kar az elmúlt években beérkezett pályamunkákról azt mondta, hogy jelentős része kifejezetten aktuális, fontos témát dolgozott fel, például volt olyan pályamunka, ami a véralvadás gátlók helyes szedésével és annak kapcsán a gyógyszerészi gondozással foglalkozott. Egy másik – épp aktualitása van a jelen kialakult egészségügyi helyzetben – az immunizációk és a védőoltások edukációs tapasztalatait, illetve lehetőségeit vizsgálta, hogy miként tudnának ebben gyógyszerészek részt venni. A tavalyi nyertes pályázat az idős betegek gyógyszerészi gondozása során történő biztonságos gyógyszerellátást elemezte.

Dr. Hodossy Lajos, Roche Magyarország Kft. az elmúlt 10 év kampányaival kapcsolatos tapasztalatait foglalta össze. Szerinte gondolkodásmódot és szemléletet lehet változtatni, csak nagyon kitartó és nagyon szisztematikus munka kell hozzá, valamint sok idő és sok türelem. Még emlékszik rá, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor a kampány elindult, mekkora idegenkedés és értetlenkedés fogadta ezt az elképzelést. De megérte, hiszen ma már a gyógyszerészi gondozás elfogadott és törvényi szintre emelkedett, és hozzá tartozik sok patika mindennapi értékteremtő munkájához.

Az Év gyógyszerésze pályázat menete: idén szokás szerint lakossági és szakmai oldalról is lehet ajánlásokat tenni. Mindkét oldalról egyaránt a 10-10 legtöbb jelölést kapott gyógyszerészt a pályázatot szervező Nero Solution Kft. személyesen kéri fel a pályázaton való részvételre.

A pályázatok leadásának határideje 2020. augusztus 30. A 20 pályázati anyagból a szakmai zsűri választja ki a legjobbakat.  A díjazottak a MOSZ XXX. kongresszusán ünnepélyes díjátadón vehetik át az Év Gyógyszerésze díjat és a Kedvenc Patikán címet, valamit a további díjakat. Minden pályamunkát leadó gyógyszerész ingyenesen vehet részt az év végén megrendezésre kerülő Év Gyógyszerésze szemináriumon.

1AzEvCim

A pályázatokat bíráló szakmai zsűri tagjai: Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Prof. Dr. Szökő Éva – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Dr. Samu Antal – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöksége tagja és Prof. Dr. Halmos Gábor egyetemi tanár Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Kar.

A gyógyszertár a gyógyítási stratégia kiemelt egysége, amely egy kereskedelmi körülmények között működő egészségügyi intézmény. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyszert a gyógyszertárból kell beszerezni, ahol az ott dolgozó szakemberek a készítményekkel kapcsolatos mindenfajta hiteles információt tudnak biztosítani. A jövőt illető fontos kérdés, hogy melyik patikában milyen extra szolgáltatást kaphat a beteg a gyógyszere mellé.

A pályázatok kulcsüzenete: A gyógyszerészeknek új köztes szerepet kell betöltenie az egészség támogatása, a betegségek megelőzése területén és mint a gyógyszeres terápia szakértőinek olyan dokumentált szolgáltatásokat kell biztosítani amelyek célja – a páciensek bevonásával és az egészségügyi ellátás többi szereplőivel együttműködésben – a hatásos, biztonságos és költség-hatékony gyógyszeres terápia elősegítése, a megfelelő gyógyszerhasználat szakmai segítése, a betegek együttműködő készségének növelése, az egészségtudatos életvitel kialakításának elősegítése, az életminőség javítása érdekében.

A patikákban a biztonságos gyógyszeralkalmazást népszerűsítő edukációs tevékenység jelentősen hozzájárul társadalmunk egészségkultúrájának emeléséhez és egyben a pályázatot kiírók nagy örömére – talán ennek köszönhetően is – egyre kiemeltebb figyelmet kap a patikai munka és a „Kedvenc Patikám” kampány lakossági támogatása.

A Kedvenc Patikám pályázat a hagyományoknak megfelelően a lakosság véleménynyilvánítása alapján kerül kiválasztásra. A szavazatokért versenybe szállhat az ország bármely közvetlen lakossági ellátást biztosító patikája. A legtöbb szavazatot kapott patika nyeri el a Kedvenc Patikám címet.

A pályázatokról további részletes információkat az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám honlapokon www.evgyogyszeresze.hu és www.kedvencpatikam.hu találhatnak az érdeklődők.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.