Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Ál-darázsfészek

Életet menthet az ál-darázsfészek

A darázscsípés mindenkinek kellemetlen, de ha valaki allergiás rá, vagy ha rossz helyen csípi meg, akár életveszélyes is lehet. Ma már Magyarországon is kapható egy új megoldás – kíméletesebb minden eddig alkalmazott eljárásnál – ami abban segít, hogy a darazsak ne jöjjenek a környezetünkbe.

A megoldás lényegében egy darázsriasztó kas, amely megakadályozza, hogy a csíkos rovarok a közelünkben rakjanak fészket vagy keressenek táplálékot. Egy speciális mintázatú és formájú, darázsfészket imitáló eszközről van szó, melyet fel kell akasztani jól látható helyre a védendő területen, majd hosszú időre elfeledkezhetünk róla, de magunkkal vihetjük akár kirándulásra is. A hatásmechanizmusa az állatok fészekvédő reflexén alapul: a darazsak elkerülik azokat a helyeket, ahol már van egy rivális kolónia, ezért az „ellenséges” fészek látványa visszafordulásra készteti azokat az egyedeket is, amelyek távolabbról „tévedtek” nagyjából 15 méteres, védett körzetbe. A megoldás így nem utólag veszi fel a küzdelmet, hanem eleve távol tartja, elijeszti a betolakodókat.

Kertben

A Magyarországon honos repülő rovarok közül a darazsak okozzák a legtöbb problémát, mivel víz- és élelemszerzés céljából gyakran megjelennek a környezetünkben. Csípésük mindig fájdalmas, de akár életveszélyes is lehet, mert akkor is allergiás lehet valaki a szúrásukra, ha korábban nem tapasztalt magán ilyen reakciót. Magyarországon a gyerekek 0,4-0,8 százalékát, míg a felnőttek 3-4 százalékát érinti a méh, vagy darázsméreg-allergia. A helyzet akkor is veszélyessé válhat, ha valaki nem allergiás a csípésre, de például véletlenül beleiszik egy felbontott italba, amelynek tartalma bevonzott egy darazsat – mondta Péter István a WASPINATOR nevű darázsriasztó kast forgalmazó Agrosol 2000 Kft. ügyvezetője.

Ezek az állatok főként az emberek jelenlétében zavaróak, egyébként hasznosak, és ha nem bolygatják őket, ártalmatlanok is, ezért az elpusztításuk nem cél – mondta el az ügyvezető.  A lakosság által használt darázsirtószerek főként a fészkek és a benne lévő darazsak elpusztítására szolgálnak. Ezek – amellett, hogy nem garantálják a teljes sikert – megfelelő szakértelem és védőöltözet nélkül veszélyesek is lehetnek. A szintén elterjedt csapdák még vonzzák is a rovarokat, így a darazsak akkor is állandóan jelen vannak, ha egyébként nem lenne okuk a helyszínen tartózkodni.

A darázsriasztó kas abból a szempontból is környezetkímélőbb, hogy nem termel folyamatosan hulladékot, nem tartalmaz környezetre veszélyes anyagot, időjárásálló anyagának köszönhetően akár több évig is használható és nem pusztítja el az állatokat, csak távol tartja. Felhívta a figyelmet arra, hogy a társas darazsak tavasszal kezdik el a fészküket építeni, ezért a március-április a legjobb időszak a WASPINATOR kihelyezésére, így eleve nem telepszenek meg a közelben. De később is érdemes bevetni, hogy a máshol fészkelő, de közelünkben élelmet kereső darazsakat távol tartsuk a kültéri programjainktól, sőt: darázsirtás után is indokolt a használata.

AgrosolCim

Agrosol 2000 Kft. működését növényvédelemmel, növényvédő szerek értékesítésével kezdte, ezen üzletágon belül jelenleg is kiszolgálja és szaktanácsadással támogatja nagykereskedelmi partnereit, továbbá két üzletében Gödöllőn és Nádudvaron kiskereskedelmi forgalmat is bonyolít, ahol mezőgazdasági tevékenységhez és kertműveléshez szükséges eszközöket, kis kiszerelésű növényvédő szereket árusít, illetve webáruházban is kiszolgálja vásárlóit. A Kft. 2006-ban belépett a kártevőirtó szerek piacára, melynek meghatározó szereplője lett. Az egész országot lefedő üzletkötői hálózatuk révén törekszenek vevőik rugalmas kiszolgálására, termék kínálatuk piaci igényekhez igazodó folyamatos fejlesztésére.

Székhely és postacím: Agrosol 2000 Kft, Gödöllő, Szabadság út 60. Web: www.agrosol.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.