Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Balaton-felvidéki fejlesztések – Szigliget

BALATON-FELVIDÉKI KULTÚRTÁJ

Szigliget is fejlesztésekkel készül a nyárra …

Szigliget nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ha újból megnyithatja kapuit, még több látnivalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat. Az önkormányzat pályázati forrásból fejleszti a strandot és a várat, saját erőből utat, járdát építenek, és szépítik a közterületeket is.

A vár fénykorában a végvárrendszer egyik fontos bástyája volt, később elveszett harcászati szerepe, és állaga romlani kezdett. Most lehetőség nyílik rá, hogy méltó formában újuljon meg, miután tavaly elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai. A fejlesztések célja a kulturált vendégfogadás feltételeinek megteremtése.

szigligeti1

A várban jelenleg is folynak munkálatok. A GINOP-7.1.6-16-2017-00004 számú, a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében megvalósításra kerülő „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű pályázat keretében 470 millió forint áll rendelkezésre, ehhez az önkormányzat 60 millió forintot biztosít.

szigligeti2

A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. A várban modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

Mivel a koronavírus miatt akadozik az anyagszállítás, még nem tudni az átadás pontos idejét. Ám, amennyiben a jogszabályi környezet és a járvány is lehetővé teszi, a vár már nyáron megnyithatja kapuit. A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása a nyár végére várható. A főbb fejlesztési elemek révén a vár egésze szebb, bejárhatóbb, élménygazdagabb lesz a vendégek számára.

A strandon is folynak a munkálatok, az alábbi beruházások zajlanak: játszótér bővítése, öntözőrendszer bővítése, napozófelület bővítése, 1000 m2 gyepszőnyegezés, a parton a lépcsők horganyzottra történő cseréje, mozgáskorlátozott beemelő a vízbe, két vizesblokk fejlesztése, téliesítése.

A település készül, és tevékenyen várja, hogy megújult külsővel fogadhassák vendégeiket!

A hivatkozott Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.6- 16-2017-00004) időtartama: 2018. február 1. – 2021. november 31. A költségvetése: 2.997.356.722,-Ft. A támogatás mértéke: 100 %

A projekt 10 tagú konzorciumi együttműködés keretében valósul meg, tagjai: Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft (konzorcium vezető), Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Balatonfüred Város Önkormányzata, Hévíz Város Önkormányzata, Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft., Szigliget Község Önkormányzata, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft., Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., Tihanyi Bencés Apátság, Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség.

A projektről bővebb információ az www.mtu.gov.hu és a www.balatonregion.hu oldalon olvasható.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.