Search
szombat 13 július 2024
  • :
  • :

Vizsoly görögkatolikus templom

Vizsoly görögkatolikus templom – Mondjunk hálát templomjavítással!

Vizsoly görögkatolikus temploma szomorú állapotba került. A település nincs abban a helyzetben, hogy felújítsa az 1901-ben épült, bensőséges, mára romlásnak indult, de még menthető, barokk épületet. A polgármester közösségi összefogással újítaná meg a kultúrtörténeti emléket. Az országgal együtt éledne újjá a vizsolyi görögkatolikus templom.

3Vizsoly

Nemcsak hívők mondhatnak köszönetet, amiért megkímélte őket a járvány, ezért méltó módja volna, ha közösen újítanánk fel az építményt – mondta dr. Palotás András, polgármester, aki közös fogadalomra és a vizsolyi görögkatolikus templom megmentésére szólít minden hívőt, illetve a kultúrtörténet, Magyarország emlékei iránt elhivatott embert.

Palotas

A közel 1000 lelkes Vizsoly község és a környező települések orvosaként is dolgozó polgármester elmondta: elsősorban nem pénzt kérnek azoktól, akik segítenének. Természetesen, ha valaki így tudja csak támogatni a dr. Orosz Atanáz miskolci megyés püspök áldásával szervezett munkát, azt is megköszönik.

1VizsolyCim

Olyan önkéntes szakemberek, vállalkozások jelentkezését várják, akik hozzáértő módon tudják javítani a 119 éves épület és a berendezés állapotát. Nagy szükség volna kőművesekre, ácsra, asztalosra, szakértő építészre, de a község legfeljebb néhány segédmunkást tud kiállítani. Javításra szorulnak a padok, az eredetileg díszes ablakok, restaurálásra a mennyezeti freskók.

2Vizsoly

Vizsoly a Károli-féle bibliafordítás és egyben az első magyar nyelvű nyomtatott Biblia „szülőföldje” is.

Ehhez méltóan szép állapotban van a római katolikus templomot és a múzeumot is magába foglaló, eredetileg Árpád-kori református templom.

1VizsolyAz Istenszülő Elszenderedése nevű görögkatolikus templomnak, amely 17×7 méteres, viszont csak ez a közösségi összefogás az egyetlen esélye a megmaradásra.

A történelem során az emberek gyakran emeltek fogadalmi épületeket, leggyakrabban templomokat, kápolnákat, köszönetképpen, amiért megmenekültek egy természeti csapástól, vagy felépültek egy komolyabb betegségből – mondta el a polgármester.

Magyarországon három ilyen fogadalmi emléktemplom is van, miért ne lehetne a vizsolyi görögkatolikus templom a negyedik? Most is egy világjárványból kezdünk éppen csak kilábalni, és nem kell gyakorló hívőnek lenni ahhoz, hogy egy jó célért összefogva, egy kultúrtörténeti emléket megmentve fejezzük ki életörömünket.

Honlap: www.vizsoly.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.