Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Jedlik Ányos-díjak

Átadták a Jedlik Ányos-díjakat Jedlik-dij

A kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, a kiemelkedő színvonalú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként Gulyás Tibor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára és Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke átadták a 2020. évi Jedlik Ányos-díjakat Budapesten, a Millenáris Startup Campuson.

Gulyás Tibor elmondta, hogy az iparjogvédelmi ügyek feldolgozása jelentősen felgyorsult az elmúlt 3-4 hónapban. Márciusban az egyik napról a másikra létrehoztak egy járványalapot a vírushelyzet kezelésére, a tudományos-feltalálói tevékenységek támogatására. Az alap sikeresen biztosította a vírus megelőzéséhez, védekezéshez szükséges kapacitásokat. Ebben a munkában a kimagasló feltalálói tevékenység és innovációs teljesítmény áll.

Pomázi Gyula szerint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jelesre vizsgázott a koronavírus okozta veszélyhelyzetben, és nagyot lépett előre a “digitális hivatallá” válás útján. Az ügyfeleket, azaz a kutatókat is dicséret illeti, mivel többségük rugalmasan alkalmazkodott a kialakult helyzethez és az ügyintézési rend változásaihoz.

A Jedlik Ányos-díjban az alapítása óta eltelt 25 évben több mint százan részesültek, jellemzően kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, továbbá ügyvivők, jogi képviselők és hivatali munkatársak is.

Idén Jedlik Ányos-díjat kapott Balogh Géza hangsugárzást kutató villamosmérnök, az Interton Kft. ügyvezetője, Kiss György Botond biológus-genetikus, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Központ Genetikai Intézetének nyugalmazott igazgatója, Mikófalvi Gábor iparjogvédelmi ügyvéd, a Magyar Védjegy Egyesület alelnöke, Simig Gyula, vegyészmérnök kutató, az Egis Gyógyszergyár nyugalmazott kutatási igazgatója, Vásárhelyi János, faipari mérnök, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi docens.

Jedlikdjasok

Jedlik2020Balázs Ervin, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének főigazgatója átvette Pakucs Jánostól, a Magyar Innovációs Szövetség elnökétől és Pomázi Gyulától, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökétől a 28. Magyar Innovációs Nagydíj innovációs különdíját az Agrártudományi Kutatóközpont (AKI) Növényvédelmi Intézetének a célzott kártevő rovarfaj viselkedéshez kialakított csapdák kifejlesztéséért.

 

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.